Военният министър: Отдавна има нарушения при съхранение на боеприпаси
Военният министър: Отдавна има нарушения при съхранение на боеприпаси / netinfo

Tекат засилени проверки на обектите за съхранение на боеприпаси заради инцидента в Крумовград, при който при взрив загинаха три деца от социален дом. Това заяви във Варна министърът на отбраната Николай Младенов. “Първото нещо, което поисках след встъпване в длъжност, е да започне да се прави преглед на съхранението на боеприпаси, защото след Челопечене не можем да си позволим игра с огъня. Не веднъж са правени спонтанни инспекции на различни складове, за да се установи какво е положението в тях”, каза Младенов.

В момента Валентин Радев - зам.-министър на отбраната, е в Крумовград заедно с експерти от Министерството на отбраната, за да помогнат на раследването да се изясни случая с нелепо загиналите деца, посочи министърът. Серозен е фактът, че поделението, от което се предполага, че са дошли мунициите, е закрито през 1999 - 2000-та година. Доста време е имало нарушения и подобно безхаберно отношение към старите боеприпаси няма да продължи, увери Николай Младенов.

Едно от основните неща, по които ще се работи в Министерството на отбраната, е прегледът на силите, за да се види какво ще се поддържа в Българската армия и на какво ниво, посочи министърът. Той заяви, че ще има много строг и безкомпромисен контрол за нередности. Младенов припомни, че само след Челопечене има 6-месечно забавяне между парите, които се отпускат от Министерски съвет, и сключването на договори за оптимизация. Има съставени обвинителни актове от прокуратурата за раздадени договори на фирми за оптимизация без лицензи.