Варненските духовници доволни от срещата си с патриарха
Варненските духовници доволни от срещата си с патриарха / Дарик Варна, архив

Представителите на Инициативния комитет „За чистота в Българската православна църква”, състоящ се от епархийски избиратели, духовници и миряни от Варна, са останали доволни от срещата си с патриарх Неофит. Тя бе по повод искането им за касиране на избора за варненски митрополит миналата неделя, който според тях е бил фалшифициран.

„Срещата ни с патриарха мина в много топли разговори. Почувствахме се като при своя патриарх, при своя баща. Изразихме всички свои вълнения по това, което се случи във Варна в неделя на избора”, обясни пред Дарик отец Василий Шаган.

Той изрази надежда, че Светият синод ще вземе най-мъдрото решение във връзка с жалбата срещу проведения вот за избор на нов варненски митрополит.

„В края на срещата Негово светейшество благодари на всички за нашето църковно съзнание и доблест”, посочи свещеникът. Той отказа да разкрие подробности относно разговорите за самия начин на протичане на изборите.

„Ние искахме Светият Синод да касира изборите предвид тяхната неканоничност, надяваме се, че това ще се случи”, каза още Василий Шаган. Решението ще бъде взето утре на заседание от 18:00 часа. Над 100 души от Варна ще отидат в София, за да чакат позицията на синода.