Варненски велосипедисти с шествие в подкрепа на болни деца
Варненски велосипедисти с шествие в подкрепа на болни деца / Dariknews.bg, архив

4 километра ще изминат велосипедисти във Варна, за да привлекат вниманието на Министерството на здравеопазването към проблемите на децата с муковисцидоза. Това разстояние е малка част от 18 000 км велосипеден маршрут от Франция до Виентнам, по който пътува Гийом Дантек, казват ентусиастите.

Гийом е потеглил на път в памет на своя приятел Джо, починал едва 20-годишен от рядкото вродено заболяване муковисцидоза. Целта на велосипедиста е да привлича вниманието на обществото към проблемите на страдащите от него.

В България има 200 деца и младежи, които живеят с муковисцидоза. Заболяването засяга белите им дробове и ги прави податливи на белодробни инфекции. Дишането за тях понякога е много трудно. Всеки ден те правят инхалации, за да поддържат дробовете си работещи.

Когато се чувстват добре, те ходят на училище, карат колело с приятелите си. Когато състоянието им се влоши, се налага да влизат в болница и да са на системи с антибиотици за седмици.

За да акцентират на проблема, варненски колоездачи ще минат заедно с велосипеди през Морската градина. Те ще се съберат пред общината в 9:30 часа.