Варненски фолклорни фантазии омагьосаха Сантандер
Варненски фолклорни фантазии омагьосаха Сантандер / Куклен театър - Варна

Култовият спектакъл на Варненския куклен театър „Фолклорни фантазии” бе включен в програмата на Втория международен преглед на фантастичните изкуства – проект, съпътстващ кандидатурата на испанския град Сантандер за европейска столица на културата.

По традиция от 25 до 27 юли площадите и улиците в града стават сцена на едни от най-добрите европейски спектакли, художествени и визуални инсталации. Общината подарява на хилядите си граждани и гости широк спектър от емоционални преживявания.

„Това бяха истински празници на синтетичното изкуство”, споделя Вера Стойкова, директор на Варненския куклен театър, и допълва, че това безспорно е изкуството на бъдещето. „Нашият спектакъл беше посрещнат с големи овации и достойно оценен заради актьорското майсторство, въображението и фантазията, с които е изграден. Играхме го три пъти, накрая вече ни спираха по улиците за автографи. Приятно беше да се чувстваме част от тези празнични дни”, казва още Стойкова.

Варненският куклен театър получи покани за следващи гостувания през шестте години, които предшестват избора на Сантандер за европейска културна столица. „Ние, разбира се, споделихме, че Варна също кандидатства за тази висока чест и това ще бъде афиширано на следващото издание на МКФ „Златният делфин” през 2011 година”, посочи директорът на Варненския куклен театър.