Варна 2017 ще стимулира младите да развиват бизнес
Варна 2017 ще стимулира младите да развиват бизнес / live.varna.bg

„Основната цел на Варна като Европейска младежка столица през 2017 г. ще е социалното предприемачество и развитието на бизнес от младите хора. Тоест младите не да си търсят, а да създават работа”. Това заяви в предаването на Дарик "Зала Пленарна” Мая Донева – член на екипа Варна 2017.

Късно снощи на церемония в румънския град Клуж-Напока Варна беше определена за победител в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 г. „Титлата е много повече от една камара събития за една година. Цели се качествена промяна, свързана с младите хора. Самата титла се случва през 2017 г., но преди това има две години на подготовка, в които задно с младежките организации ще направим календар на събитията, които предстои да се случат”, коментира Донева.

Като пример за успешен бизнес, който сам да създадеш и да помага на обществото, тя даде Джейми Оливър, който има ресторант в Англия, в който работят младежи, отпаднали от училище или такива, които имат проблем с алкохола. „Те работят при него, получават занаят и се трудят в нова среда. Освен това такъв тип успешни ресторанти подпомагат и местната икономика”.

Победителят в надпреварата за Европейска младежка столица 2017 г.  беше обявен по време на Генералната Асамблея на Европейския младежки форум. Екипът, който работи над кандидатурата на Варна, е получил поздравления от председателя на Асамблеята и от кмета на Клуж. „Всички спечелили столици ни пожелаха работа и проекти по които да работим. Както и да запазим този заряд, който успяхме да предадем на цялата кандидатура. Горди сме, тази титла е резултат от много усилия и години работа. Трудно е да спечелиш този приз и в момента всички сме в еуфория”, допълни Донева.

Екипът на Варна 2017 е съставен от хора, които работят в общината и такива, които не са част от местната администрация. Десетки организации и неформални групи също стоят зад организацията на кандидатурата на Варна. Националният младежки форум също е изразил подкрепата си.

В следващите дни екипът на Варна 2017 ще вземе участие в две работни срещи в Клуж-Напока, както с представители на предишни младежки столици, така и с координационния комитет за Европейските младежки столици.