В Бяла ще затягат коланите заради намалели бюджетни приходи
В Бяла ще затягат коланите заради намалели бюджетни приходи / снимка: ГЕРБ

Преодоляване на проблема с намалелите приходи в местната хазна е една от задачите, с които преизбраният кмет на Бяла Анастас Трендафилов ще трябва да се справи.

Приходите от сделки в общинския бюджет на Бяла са намалели с 30-40 на сто, спрямо предходната година. Единственият начин за компенсиране е намаляване на разходите, заяви за Дарик Трендафилов, който в неделя спечели трети мандат начело на морската община.

Между 3,5 и 4 милиона лева се движат собствените бюджетни средства на община Бяла. През последната година обаче приходите в хазната са намалели, заради сериозния спад в сделките с недвижими имоти.

„Разчитахме най вече на руски граждани да купуват. Те обаче се отказаха, не само при нас, но и по цялото Черноморие. Това на общини като нашата се отрази негативно на бюджета", обясни кметът на Бяла.

На чужденците се разчита и да раздвижат местната икономика, чрез търговията и строителството, посочи Анастас Трендафилов. Той обаче е оптимист за бъдещето на Бяла: „Всичко се преодолява, намира се решение като се върви напред".

Според кмета на Бяла, най-важната задача в момента е подготовка на общината за зимния сезон.

„Хората в общината поискаха много неща, но аз им казах това, което реално може да се направи. Популизмът е вредно нещо и ако изпълняваш повече, отколкото можеш да изпълниш, след това се връща като бумеранг, защото хората си искат обещаното. Затова бях максимално пестелив на обещания, съобразявах се с реалните възможности на общината и нейния бюджет. Разбира се, това предизвика някакъв отлив на гласове, но поне съвестта ми е чиста", сподели Трендафилов.

„Ние сме черноморска община и разчитаме много на туризма през лятото, защото той ангажира много хора. Мнозина разчитат на доходи от туризма и търговията и, разбира се, приоритетно трябва да се развива. Ние като община трябва да се погрижим, подобрявайки инфраструктурата, чистотата и озеленяването, да създаваме условия за развитие на туризма", каза още новият стар кмет на Бяла. Той разкри, че жителите на общината в момента са около 3200 души. През лятото обаче стават много повече.

За Анастас Трендафилов в неделя гласуваха 59.9 на сто от жителите на общината. Втори с 30,64 се класира Димитър Петров от Социалдемократическа партия. Третият кандидат за кметския пост - Стефка Христова (БСП), остана с 9.46 %.