Тръгват пролетните ремонти по варненските улици
Тръгват пролетните ремонти по варненските улици / Дарик Варна, архив

Малко над 13 700 кв. метра дупки ще бъдат запълнени във Варна тази пролет, обяви пред журналисти кметът Кирил Йорданов.

Кърпежите най-вероятно ще започнат следващата седмица, когато се очаква времето да е подходящо за рехабилитация на улиците.

За запълването на кратерите са предвидени близо половин милион лева. С тях ще бъдат ремонтирани улиците, на които се налага спешен ремонт. Районните кметства вече са изготвили подробен списък на проблемните участъци.

Предвидено е 95% от дупките да бъдат запълнени с топла смес, а 5 на сто – със студена. Ремонтът на улиците ще бъде извършен от фирмите, занимаващи се със зимната поддръжка.

Местният парламент през лятото спря обществената поръчка за строителни и ремонтни работи на стойност 190 млн. лева. Поръчката бе обявена 3 месеца преди местните избори и бе за "проектиране и изпълнение на ново строителство, реконструкция, аварийни ремонти и рехабилитация на уличната мрежа, пътни съоръжения и др.", които победителят в конкурса трябваше да извърши до края на 2014 г.

„Натискът (около обществената поръчка – бел. ред.) беше голям. Трябва да помислите кога имате основание да поставяте въпросите. Сега щяхме да имаме изпълнител и съответни адекватни действия”, коментира днес градоначалникът.

Той допълни, че предстои изготвянето на нова обществена поръчка. „Кога ще приключи, един Господ знае. Дали ще е тази или следващата година, времето ще покаже”, каза в заключение Йорданов.