ТМПЦ Варна ще си сътрудничи с турска опера и театър
ТМПЦ Варна ще си сътрудничи с турска опера и театър / Dariknews.bg

Варненската опера и Драматичният театър „Стоян Бъчваров” водят преговори за сътрудничество с Държавните театри за опера и балет в Турция. Най-новите творчески планове на ръководството на ТМПЦ Варна целят задълбочаване на културните връзки с южната ни съседка. Това заяви Даниела Димова - директор на ТМПЦ Държавна опера Варна и Драматичен театър „Стоян Бъчваров”.

Именитият турски композитор и диригент Селман Ада ще изнесе концерт във Варна на 13 март, в рамките на XVI Великденски музикален фестивал. В концерта ще имат българска премиера две негови творби – „Концерт за арфа и оркестър със солистка Сибел Ефендиев” и ”Концерт за цигулка и оркестър” със солистка Лалекан Озай Музафер. В концерта ще прозвучи и неговата интерпретация на „Симфония в ре минор” от Цезар Франк. Маестро Ада вече репетира с Оркестъра на Държавна опера Варна.

„Идеята е още през тази година да започнем партньорски обмен на диригенти и артисти между двата фестивала – нашият „Опера в Летния театър” и „Международния фестивал за опера и балет в Аспендос” (International Aspendos Opera and Ballet Festival). През септември за XXII издание на фестивала в Аспендос предвиждаме да изпратим трима водещи солисти за участие в гала концерт под диригентството на Маестро Борислав Иванов.

Преди това, за VI-то издание на „Опера в Летния театър Варна 2015”, ще посрещнем на 25 август Маестро Селман Ада като диригент, заедно с трима от най-добрите оперни солисти на Турция. Вярвам, че нашите общи творчески намерения за партньорство в областта на културата ще доведат до взаимното ни обогатяване, както и че ще допринесат за развитието на културния туризъм между България и Турция”, коментира Димова.

В интернет страниците и на двата фестивала ще присъства информация за концертите, за които почитателите на операта в цял свят ще имат възможността да купуват билети online.