Съдът не даде допълнителни стаи на Захари Стоянов
Съдът не даде допълнителни стаи на Захари Стоянов / DarikNews.bg, архив

Учителите, директорът и педагогическият съвет, заедно със синдикатите, ще проведат открита среща в ОУ "Захари Стоянов", за да призоват обществеността и административните органи да решат случая с конфликта между основното училище и Математическата гимназия, които делят една сграда и спорят за класни стаи.
Според родителите  децата, приети и записани да учат като първокласници в "Захари Стоянов", нямат класни стаи, в които да се проведе учебният процес.

„По-лошото е, че на всички общински заседания, провели се от април до момента по повод казуса, стана ясно, че проблемът съществува повече от 12 години и въпреки това Община Варна абдикира от служебните си задължения и не желае да го разреши”, се казва в открито писмо на родителите на малките ученици.

Междувременно състав на Върховния административен съд излезе с определение, според което разпределението на класните стаи между двете училища трябва да бъде същото, каквото е било и през миналата година. Определението допуска предварително изпълнение на решения на Общинския съвет за управление на сградата, които бяха оспорени пред Варненския административен съд, а в последствие и пред Върховния, от директора на основното училище.

Заради настъпващото начало на учебната 2013/2014 г. за двете училища и липсата на доказана възможност за друг вид обезпечение на интересите на засегнатите лица и конкретно на учещите и преподаващите в МГ „Д-р Петър Берон”, предварителното изпълнение би гарантирало защита на правото на образование за всеки един от засегнатите ученици, се казва в мотивите на съда. Определението на ВАС подлежи на обжалване.