Страница в защита на Морската градина блокирана, стягат нов протест
Страница в защита на Морската градина блокирана, стягат нов протест / варнаутре.бг

Страницата на една от групите във Фейсбук, в защита на Морската градина е блокирана и чрез нея вече не може да се организират събития, пише сайтът ВарнаУтре.бг.

Това съобщи Кръстьо Кръстев от гражданско движение "Зелена Варна" по време на информационна кампания за това какво се е случвало досега в Морската градина и какво й предстои, която започна на входа на крайморския парк.

"Обясняваме как в последните 20 години е имало реституция на имотите, след което те биват застроявани", разказа Славена Панайотова, която е от организаторите. "Обясняваме и как Министерството на културата, чрез експертен съвет обявява нерелани граници на градината, които далеч не отговарят на това, което варненци приемат за парк", каза още тя. Панайотова допълни и че освен борбата срещу бъдещо строителство в Морската ще има и такава да се търси отговорност за вече построеното.

Всичко това е описано в листовка, която инициаторите раздаваха на входа на Морската. Те са отпечатали 2 000 информационни флаера със собствени средства. В брошурите е подробно описано как се стигна до казуса с Морската градина, както и се представя проекта "Варна диша".  Концепцията му е да се създаде гражданско ядро, което да обедини хората за изграждането на един дишащ град, казват организаторите. Те са категорични, че ще продължават с протестите и ще настояват за свикването на референдум за да се чуе гласа на варненци за Морската градина. Проектът "Варна диша" вече има и интернет сайт.

Нов протест в защита на Морската градина стягат варненци. Той е насрочен за 9 май от 18 часа.