Спасиха български моряк от потънал автомобиловоз
Спасиха български моряк от потънал автомобиловоз / Maritime.bg

Един български моряк е бил спасен снощи след потъването на автомобиловоза BALTIC ACE, съобщава Maritime.bg. На брега вече е кадет от Варна.  Корабът потъна на около 25-30 морски мили от бреговете на Ротердам след колизия с плаващия под флага на Кипър контейнеровоз, COVUS J. След стартираната от холандските власти операция бяха спасени 13 моряци. Все още по междинна информация се издирва другата част от екипажа.

„Очакваме в рамките на ден-два българският моряк да се прибере, каза управителят на Стамко Ейджънси, к.д.п. Тодор Цонков. Корабите са се сблъскали в Северно море при изключително тежка обстановка, съобщава се за силен валеж, придружен със силен вятър. Контейнеровозът COVUS J е плавал към Антверпен. Автомобиловъз BALTIC ACE е извършвал преход към Котка. Все още не е известно колко автомобила е имало на борда на потъналия кораб.

Властите в Холандия съобщават, че корабът е потънал „бързо след колизията“. Контейнеровозът под собствен ход се е включил в търсенето на моряците от BALTIC ACE. Хеликоптери са изтеглили от водите 13 моряци, успели да се евакуиран на спасителни плотове. Открити са телата на четирима моряци. Все още в неизвестност са седем души. Съощава се, че водата в района е 10 градуса.

Не е имало други български моряци на борда на потъналия кораб.