Сливат варненски бюра по труда заради ниска безработица
Сливат варненски бюра по труда заради ниска безработица / netinfo
Равнището на безработица във Варненска област през октомври е 4.58%, или с 0,2 % повече от септември. Това съобщи шефът на Регионалната служба по заетостта Пламен Начков.

Броят не регистрираните безработни във Варна е близо 4 200. Във Варненско хората без работа са общо 10 хиляди, с 456 повече от предходния месец.

Варна обаче е общината с най-нисък процент безработица – 2,3. Най-висока в областта е безработицата в община Вълчи дол – 16,17 %, следвана от Провадия с 13,91 на сто.

През ноември работа са започнали 829 безработни, от тях на първичния пазар на труда са устроени близо 600. Работа по програми и проекти за заетост са започнали 80 лица, 31 от които по програма “От социални помощи към заетост”.

Към днешна дата в бюрата по труда в областта са регистрирани около 500 безработни, които ще отпаднат от системата на социалното подпомагане от 1-ви януари догодина във връзка с измененията в Закона за социалното подпомагане.

Около 270 лица за устроени на работа или включени в обучение. 250 от тях ще заработват по минимална заплата, като помагат при аварийни дейности през зимата или бедствени ситуации.

Заради ниската безработица от декември двете бюра по труда във Варна – “Одесос” и “Приморски”, ще се обединят в едно. Обединено бюро ще се казва "Варна", съобщи още Начков.

Бюрото по труда във Владиславово пък продължава да обслужва и безработните в съседните общини Аксаково и Белослав.