След инцидента психолози влизат в Техническата гимназия
След инцидента психолози влизат в Техническата гимназия / netinfo

Двама психолози ще помагат за преживяване на шока сред учениците в Професионалната техническа гимназия след вчерашния трагичен инцидент. Това обяви Коста Базитов, зам.-кмет по образованието в Община Варна.

По молба от образователното министерство и Агенцията за закрила на детето психолозите ще се занимават с учениците в паралелките на двете момчета, участници в инцидента. Специалистите ще разговарят и с учителите в гимназията и родители.

По-рано днес зам.-кметът по образование проведе среща в дирекцията на гимназията с училищното ръководство, представители на Агенцията за закрила на детето, психолози и полиция.

Няма опасност от стълкновения между групи от приятели на двете момчета, смята Базитов, който тази сутрин се е срещнал с ученици от гимназията. Според зам.-кмета преживяването на шока след случилото се трябва да стане само с психологическа намеса.

16-годишният Георги Чакъров почина след побой, нанесен му от съученик, с година по-малък от загиналия. Инцидентът стана вчера около 13:30 часа в района на училището. Георги изпадна в клинична смърт и бе откаран в шокова зала на болница „Света Анна" без видими наранявания. Лекарите обаче не успяха да го спасят. Другото момче бе задържано, припомня Дарик.

През следващата година ще бъде разширена мрежата от технически средста за охрана на училищата във Варна, за сметка на физическата охрана. Това обяви кметът Кирил Йорданов. Според неговите наблюдения техническите средства за охрана са по-евтин и ефективен вариант.

„Наемането на възрастни хора за физическа охрана на школата не е особено ефективно", заяви градоначалникът, позовавайки се на сигнали на граждани.