Симеон Лютаков представя Колекцията си от опити и грешки
Симеон Лютаков представя Колекцията си от опити и грешки / Симеон Лютаков

Актьорът Симеон Лютаков ще покаже на варненци пътя си на фотограф, събран в 80 снимки, правени в последните 20 години. Изложбата, наречена „Колекцията”, ще ни разкрие и грешките, които Лютаков е правил, докато е израствал във фотографията.

„Хората не споделят грешките си, но аз реших да го сторя. Тази изложба не съдържа най-доброто, което съм правил, или нещата, които аз непременно харесвам. Тя включва всички опити, с които съм си чупил главата, всички грешки, които съм правил. Опитвам се да се държа естествено в тази изложба”, разкри пред Дарик Варна Лютаков.

На варненската публика той ще покаже актова фотография, театрални плакати, както и фотоси от двугодишния му престой в Африка и Сахара. Изложбата ще бъде открита на 6 март в шоурума на фирма „Досев Импекс” на бул. „Сливница” 180. „Христо Досев е много точен, разбрахме се почти без думи. Освен това той е ценител на красотата, самият той обича да снима.”, каза актьорът по повод домакинството на бизнесмена.

Симеон Лютаков представя Колекцията си от опити и грешки
netinfo

Таланта си на фотограф звездата от сцената и малкия екран ще покаже и в Коста Рика. През април Лютаков ще открие своя фотоизложба в латиноамериканската държава. „По интернет се запознах с Радка Маринова, почетен консул на България в Коста Рика. Впечатлена от това, което правя, тя ми съдейства да открия фотоизложба там и вече имам официална покана от Министерството на културата”, сподели актьорът.

„Интересно ми е да снимам реакциите на множеството. Но в момента съм в съвсем друга душевна нагласа. Вероятно ще изчакам следващата революция.”, каза Лютаков в отговор на въпроса дали не иска да запечата в кадри лицата на протестирещите.

Според Симеон Лютаков протестиращите най-вероятно правят точните искания и най-вероятно ще се случат някакви промени.  „Постоянно казвам най-вероятно, защото аз упорито не вярвам, че революцията е атрибут на българската демокрация. Няма сила на света, която може да ме убеди, че българинът може да бъде революционер. Исторически такова чудо не е съществувало. И няма причина да вярвам, че ще се случи и сега. Ако се случи, бих бил много щастлив, но засега съм скептик. В общи линии революциите ги яхват и след това те престават да бъдат революции”, коментира Лютаков.

След снимките на "Седем часа разлика", където Лютаков изигра прокурора Иванов, актьорът се е отдал на „зимен творчески размисъл”. ”Имам планове, който не са подписани на хартия и затова няма как да ги коментирам. В момента съм във Варненския театър”, добави актьорът.

По време на разговора със Симеон Лютаков в студиото на Дарик Варна се роди и идеята да бъде създадена нова категория в театралните награди „Икар”, а именно – „Най-добър театрален плакат”. В последните години варненският драматичен театър разчита изцяло на окото и креативността на Саймън (както го наричат приятелите му) за плакатите на всички представления. Самият Лютаков се гордее най-много с работата си по чеховата пиеса „Вуйчо Ваньо”, а варненската публика обожава всички негови проекти.