Ще гледаме безплатно Филмите, с които се гордеем
Ще гледаме безплатно Филмите, с които се гордеем / netinfo

ФИЛМИТЕ, С КОИТО СЕ ГОРДЕЕМ е озаглавена панорамата, посветена на 100-годишния юбилей на българското кино, която зрителите могат да гледат в зала "Пленарна" на общината с вход свободен в рамките на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост". Селекцията включва най-добрите кинокомедии от златния фонд на Българска национална филмотека, а прожекциите са от 22 до 27 август в 15:30 ч., 17:30 ч. и 20 ч.

На екрана ще можем да видим любими заглавия като „Два диоптъра далекогледство" с незабравимия Георги Парцалев; „Кит", където към него се присъединяват и големите Георги Калоянчев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова; „Оркестър без име" на Людмил Кирков с Велко Кънев, Жоро Мамалев, Павел Поппандов, Филип Трифонов, Катерина Евро; „Господин за един ден" и „Двойникът" на Николай Волев с изключителния Тодор Колев; „Вилна зона" на Едуард Захариев с Ицко Финци и Катя Паскалева; „Адио Рио" на Иван Андонов. А преди прожекциите от 17:30 ч. всеки ден ще има срещи на зрителите с част от творческия екип на съответния филм.

На 23 август „Бай Ганьо тръгва по Европа" ще бъде представен от режисьора му Иван Ничев и актьорите Стоян Алексиев, изпълняващ ролята на самия Алеко, и Пламен Сираков - в ролята на Иречек.

На 24 август сценаристът Георги Мишев и актрисата Мария Статулова ще представят „Дами канят". На 25 август зрителите ще могат да се срещнат с две чаровни дами - актрисата Гинка Станчева и певицата Мими Николова, звезди на комедията „Любимец 13" с Апостол Карамитев в главната мъжка роля.

На 26 август „Опасен чар" на Иван Андонов с една от емблематичните роли на Тодор Колев ще бъде представен от двама актьори, които имат малки роли във филма, но несъмнено са сред най-големите имена на българското кино - самата Татяна Лолова и Любен Чаталов.

На 27 август любимците на варненската публика Искра Радева и Антон Радичев ще представят „Маневри на петия етаж", в който освен тях участват и Стефан Данаилов , Велко Кънев, Мария Статулова, Анета Сотирова.

Всички срещи в зала "Пленарна" ще води един от най-популярните български кинокритици - Атанас Свиленов.