/ Дарик Варна, архив
Нарушението било извършено със служебната кола, която вози данъчния шеф
Директорът на НАП във Варна Милена Колева получи известие за глоба за нарушение на пътя. Колева разкри, че „честитката” е била за 20 лева и е била получена от нея на личната й електронна поща. 

Става въпрос за фиш, наложен за превишена скорост. Нарушението е било извършено със служебната кола, която вози данъчния шеф. Автомобилът се води на името на директора, но всъщност нарушението е било направено от шофьора на Колева. 

Карат шофьори да плащат глоба към КАТ два пъти

„Не че не мога да допусна такова нарушение. Аз не съм извънземна”, коментира Колева. Тя обясни, че глобата е била платена веднага, за сметка на прегрешилия шофьор.

Шефът на НАП-Варна Милена Колева (на преден план) Дарик Варна


НАП има практика да уведомява по e-mail длъжниците, за това какво дължат и в какви срокове трябва да бъде заплатено, защото „понякога самите хора не знаят, че имат задължения. От ноември миналата година автоматично се изпращат съобщения за нововъзникналите задължения. Известията са 4 вида – уведомителни, напомнителни, предупредителни и заплашителни, обясни Мирослав Нонев – директор на дирекция „Събиране“

За издирване на длъжници данъчните използват и Фейсбук, макар и неофициално

„Длъжниците се издирват по всички възможни начини. След като Фейсбук е публична мрежа, ние имаме право и там да ги издирим”, призна Милена Колева. Шефът на варненските данъчни разясни, че има много случаи, в които лицата не знаят, че имат задължения. Такива са случаите с глобите на Пътна полиция. Известията им по една или друга причина не винаги достигат до нарушителите и се налага НАП да събира задълженията. 

Заплашителните писма не съдържат закани, а обясняват какви точно ще бъдат последващите действия на данъчните, разясни Колева.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК