Сериозен интерес към грънчарското ателие на Археологическия музей
Сериозен интерес към грънчарското ателие на Археологическия музей / DarikNews.bg

Сериозен интерес отчитат от Учебния музей на РИМ Варна към новата програма „В работилницата на грънчаря“. От 24 януари до 28 февруари всяка събота в сградата на Варненския археологически музей деца и възрастни се обучават в тънкостите на старинните занаяти и историята на грънчарството. За първите две седмици са се записали над 26 души, като програмата е предвидена за максимум 20.

В занятията участие вземат както деца от предучилищна и училищна възраст, така и техните родители. Всяка седмица има различна тема, като служители в музея водят лекционен курс, след което заедно със заявилите участие правят глинени съдове на грънчарско колело.

„Целта не е да се усвои занаят, а децата да могат да разпознават керамиката от различните епохи. Така те ще обогатят познанията си по история и археология и ще усетят магията на глината“, коментира пред Дарик уредникът на Учебния музей Лиляна Липчева.

Записванията за участие в съботните занятия стават както онлайн, така и по телефона.  Програмата стартира в 10:30 часа и е с продължителност от 2 часа. Входът е 10 лв., като участниците разглеждат и самия Археологически музей, получават специални материали и глинения съд, който са изработили.

В последните години от Учебния музей отчитат нарастване на интереса към посещенията. През 2014 г. музея са разгледали над 3000 души, докато през 2010-та са били едва 1800.