Седем варненци в топ 100 на богатите
Седем варненци в топ 100 на богатите / netinfo
За трета поредна година класацията за най-богатите хора у нас води Митко Събев, един от собствениците на бензиностанции „Петрол“ и на Петрол холдинг, чийто управляван основен капитал е 208,8 млн. лв., показва рейтингът топ 100 на в. „Пари“, съобщава днешният брой на варненския всекидневник "Народно дело".

Оказва се, че от високия ръст на икономическото развитие на страната в последно време най-много спечелиха големите собственици на фирми. Само за година границата за влизане в класацията на икономическия всекидневник за управлявания основен капитал се вдигна повече от 2 пъти. През 2007 г. последният се е наредил с 1 млн лв., докато през тази година стотният управлява 2,7 млн. лв.

За сметка на промените в по-задните позиции на класацията челните места на легално най- богатите остава непроменено. На второ място отново е Петя Славова, основен акционер в ТБ Инвестбанк и Феста холдинг, която продължава да бъде най-заможната жена у нас с притежаван капитал в размер на 123 млн. лв. Единствената промяна е, че тази година разликата между първите двама в топ 100 намаля до 84 млн. лв. при 170 млн. лв. аванс от миналогодишната подредба.

Красимир Узунов е на 21-во място с управляван собствен капитал 31,4 млн лв. Следващият варненец в класацията е Златко Бакалов, който заема 36-о място. Срещу неговото име са записани 13,4 млн. лв. Георги Бонин е на 73-о място с управляван собствен капитал в размер на 4,3 млн. лв. Другите имена на класацията, свързани с Варна, са Иво Каменов, който е 49-и по ред, и Марин Митев – 71-ви.

Цифрите

- В челната десятка на най-богатите според класацията, публикувана в ipo.bg, трети поред е Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ (100,3 млн. лв.). След него е Найден Иванов (97,1 млн. лв.), който държи 23% от веригата „Европа“, за която се смята, че всъщност е собственост на Христо Ковачки.

- На 5-о и 6-о място са Тенчо Пашев и Ивелин Атанасов, следвани от Камен Колчев, собственик на „Елена“, и Иво Прокопиев.

- На 10-о място е Васил Божков със собствен капитал 62,3 млн. лв.

- Последен в топ 100 е финансистът Емил Хърсев – 2,7 млн. лв.