РЗС ще се включат в кметските избори
РЗС ще се включат в кметските избори / Sofia Photo Agency, архив

"Няма да търпим поправки в действащата конституция. Без нас ГЕРБ няма конституционно мнозинство". Това заяви във Варна лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев. Посещението му в морската столица е по повод организацията на предстоящия старт на подписката за предизвикване на референдум за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция.

Янев изказа увереност за успеха на кампанията заради резултатите от националното представително проучване, което са поръчали. То е било проведено преди два месеца от социологическите агенции „Скала” и „Сова Харис”. Запитването е показало, че над 60 % от българите одобряват идеята за радикална конституционна реформа. 78.2 % пък са на мнение, че намаляването на народните представители от 240 на 100 трябва да стане час по-скоро.

През 2011 година преди местните и президентски избори ще се проведе референдум, защото необходимите 500 000 подписа ще бъдат осигурени в срока от 6 септември до 6 декември, смята Янев. Подписката ще обхване всичките 265 общини. В морската столица ще бъдат разкрити няколко пункта.

Считаме, че местната, законодателната, изпълнителната и съдебната власт са изцяло сбъркани в този тип конституционна уредба, която е заложена в сегашната конституция, заяви лидерът на РЗС. Няма смисъл от частични промени и ГЕРБ не може да разчита на съдействие за такива от партията, заяви Яне Янев.

Проектът на РЗС за нова конституция предвижда нова структура на местната власт и нов принцип на функциониране. „В новата конституция трябва да се заложи нов ред, в който ролята на гражданите да бъде истинска и решаваща”, заяви лидерът на партията. Сред предвижданите промени са областният управител да бъде избиран от хората и да има администрация до 10 човека, а числеността в общинските съвети да се намали на 50 %. Янев допълни, че кметът на града трябва да може да бъде отстраняван от общинския съвет, за да има разделение, а не сливане на власт. В момента в областните администрации в страната работят около 3000 души, посочи още политикът.

Изпълнителната власт е абсолютно сбъркана и в момента сме премиерска, а не парламентарна република, коментира Янев. Той допълни, че сега в България няма истински парламентаризъм. Янев определи началото на парламентарния сезон като гротеска. „Вижда се, че огромна част от народните представители на ГЕРБ са едни смешни и жалки кукли на конци, които не знаят за какво са там, откъде идват, за какво стоят и накъде отиват. България няма нужда от 240 депутати, които да бъдат поддържани от 1017 души администрация”, заяви лидерът на РЗС.

На въпроса дали Веселин Марешки ще продължи да представлява групата на РЗС в общинския съвет във Варна, лидерът на партията отговори, че според закона можеш да избереш някой, но не можеш да го отзовеш.

Академията за кандидати за общински съветници и кметове ще стартира през ноември и ще завърши през юли. РЗС ще предложат кандидат за кмет в морската столица, лист с общински съветници и кандидати за кметове в селата.