Рибари готвят блокада на канала под Аспаруховия мост
Рибари готвят блокада на канала под Аспаруховия мост / Дарик Варна, архив

Рибари готвят блокада на канала под Аспаруховия мост. Това заявиха членовете на рибарското селище в местността “Карантината”. Причината е, че от началото на месеца Oбщина Варна чрез районната администрация в „Аспарухово” упражнява натиск върху тях.

Tехният адвокат Константин Парчев е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов и до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова с молба за съдействие за решаването на продължаващия вече повече от 20 години проблем със статута на рибарско селище „Карантината”  в кв. Аспарухово.

От началото на февруари Община Варна чрез районната си администрация в „Аспарухово” започна да изисква строителна документация от членовете на сдружението и собственици на постройки. „Считаме, че това ще доведе и тепърва се очакват производства по констатиране на незаконно строителство, което ще остави без подслон хора, чиито постройки са единствени жилища, а риболова – основно препитание”, обяснява адвокат Парчев.

„Тъй като рибарско селище „Карантината” е изградено със собствени средства и усилия на членовете му върху терен публична – държавна собственост с титуляр МРРБ, единствено в правомощията на собственика на терена и при съответно желание е да се намери законова форма, по силата на която селището ни да съществува легитимно. Независимо че парк „Аспарухово” е отдаден за ползване на Община Варна, въпросният договор не трансформира собствеността и в този смисъл не виждаме необходимост да водим някакви разговори по темата с местната власт на този етап”, пише още юристът.

Според него ЗУТ дава достатъчно възможности Министерският съвет да разреши проблем, който виси от години и касае цялото ни Черноморско крайбрежие със своите рибарски селища. „Достатъчно е да бъдат споменати и програмите за европейско финансиране за развитието на аквакултури, от които за момента не бихме могли да се възползваме адекватно, именно поради проблема със собствеността на терените върху които са изградени селищата. Могат, разбира се, да бъдат дадени примери със селища по Южното ни Черноморие, които добре работят с местната власт и усвояват успешно средствата по европейски програми, включително и такива ситуирани по - на север като „Камчия” и „Бяла”, които вече придобиха съответен статут”, добавя специалистът.

Той разкри още, че има идея за учредяването на Асоциация на доброволен принцип, която да обедини всички рибарски селища по Черноморието с цел създаване на единна политика за развитието им.