Ретроспектива на „Мосфилм” във Фестивалния комплекс
Ретроспектива на „Мосфилм” във Фестивалния комплекс / netinfo
Ретроспектива на „Мосфилм” ще се проведе във Варна от 13 до 17 юни. Организатори са Филмовият концерн „Мосфилм”, Руският културно-информационен център в София, Националното движение „Русофили” – дружество Варна, и Фестивалният и конгресен център.

Панорамата е в рамките на годината на Русия в България. Тя включва три изключителни творби на руското филмово изкуство, които ще видим реставрирани с отлично изображение и звук долби стерео. Те ще бъдат прожектирани от 18 ч. в зала „Европа”

Първият филм, който ще бъде представен на 13 юни, е музикалната комедия „Ние от джаза” (1983 г.). Действието се развива в началото на миналото столетие в Одеса, Москва и Ленинград (днес Санкт Петербург), когато джазът навлиза в Русия и се появяват първите джазбендове, които много трудно и бавно си пробиват път. Студент по музика е изключен, защото обича да свири джаз, който в тогавашното съветско социалистическо общество символизира американския капитализъм. Той заедно с двама улични музиканти сформира диксибенд и обикаля от град на град в търсене на слава и популярност.

Вторият филм е „Андрей Рубльов”. Той ще бъде прожектиран на 16 юни. Човек, вдъхновен от една идея, търси страстно отговора на даден въпрос и отива до крайност в своето търсене с цел да разбере действителността. Той стига до разбирането след изпитания и благодарение на личния си опит. Филмът разказва за Андрей Рубльов - руски иконописец от края на ХІV и началото на ХV век, както и за историята на това време, княжеските междуособици, татарското нашествие, за изкуството и за хората на изкуството, вярата и безверието. Отличен с наградата на ФИПРЕССИ, Кан, 1969 г.

Третият филм е “Спартак” (1975, 1994 г.), който ще бъде прожектиран на 17 юни. Той е създаден по едноименния балет на Арам Хачатурян в изпълнение на артистите от държавния академичен Болшой театър. Балетът “Спартак” на Хачатурян разказва за въстанието на гладиаторите и робите, предвождано от тракиеца Спартак, и за неговия разгром от римския пълководец Крас, базирано върху истински събития от римската история.