Рекорден брой филми на Любовта е лудост
Рекорден брой филми на Любовта е лудост / Дарик Варна

70 филма ще има в афиша на юбилейния 20-ти Международен филмов фестивал "Любовта е лудост". Селекцията е рекордна, като се очаква още да набъбне, обяви проф. Александър Грозев - основател и артистичен директор на фестивала. Кинофорумът тази година ще се състои от 31 август до 6 септември с традиционен домакин Фестивалния и конгресен център във Варна.

На откриването зрителите ще могат да видят най-новия български филм „Аз съм ти" на Петър Попзлатев. Лентата с Жанет Спасова, Ирмена Чичикова, Деян Донков, Захари Бахаров, Владимир Карамазов, Владимир Пенев и Михаил Билалов ще бъде прожектирана за първи път пред публика.

„Под дъгата" на режисьора Илия Костов е българският филм в конкурсната програма от 12 заглавия. Сред филмите прави впечатление немският „Барбара", който е носител на две награди от миналогодишното Берлинаре. С интерес се очаква и сръбският филм „Клип". Провокативната лента на Мая Милош вече спечели Наградата на холандската критика на кинофестивала в Ротердам. Филми ще има още от Русия, САЩ, Турция, Гърция, Полша, Украйна, Румъния и Унгария.

„Това са все филми, които илюстрират предимно търсенията на съвременното европейско кино. То доста активно се противопоставя на тази вълна, която идва отвъд океана, с поредицата виокотехнологични филми в 3D. Европа се опитва да се противпоставя на това развлекателно кино с произведения, които са проникнати от един хуманистичен дух, които третират реалните проблеми на реалните хора", изтъкна проф. Грозев.

Председател на международното жури ще е проф. Станислав Семерджиев, изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионни висши училища, председател на Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радиосценаристи. Останалите четирима членове ще бъдат обявени допълнително.

С награди за цялостен принос ще бъдат отличени Гинка Станчева и Анжел Вагенщайн. С прожекции на техни филми пък ще бъдат почетени Коста Цонев, Георги Черкелов, Велко Кънев и Иван Андонов.

Специални панорами ще бъдат посветени на 90-годишнината на сценариста Анжел Вагенщайн, 80-годишнината на актрисата Гинка Станчева, 80-годишнината на режисьора Андрей Тарковски, за която от Москва ще пристигне известната актриса и режисьорка Наталия Бондарчук, изпълняваща главната роля в „Соларис", 75-годишнината на режисьора Андрей Кончаловски, на непознатото кино на Изтока - с две отделни програми: Иран и Турция.

Билетите за прожекциите ще са по 5 лева, като само за откриването и закриването входът ще е по 10 лева. Свободен вход ще има за прожекциите от някои панорами.

Сред гостите на фестивала ще са цял куп звезди от съвременните звезди на родното кино и театър. Във Варна се очакват Асен Блатечки, Христо Мутафчиев, Деян Донков и Радина Кърджилова, Луйза Григорова, Александра Сърчаджиева, Владо Пенев и Ивайло Захариев. По червения килим във Варна ще минат още Гинка Станчева, Мария Статулова, Любен Чаталов, Джоко Росич, Никола Анастасов, Ернестина Шинова и Андрей Слабаков.