Протестиращи искат оставки заради нарушения в кучешкия приют
Протестиращи искат оставки заради нарушения в кучешкия приют / Дарик Варна, архив
Протестиращи искат оставки заради нарушения в кучешкия приют
63438
Протестиращи искат оставки заради нарушения в кучешкия приют
  • Протестиращи искат оставки заради нарушения в кучешкия приют

За незабавни оставки на служителите в кучешкия приют в Каменар се обявиха природозащитници и протестиращите от групата "Обединени варненци за Варна". Искането вече е входирано в местната администрация. В него се настоява да бъдат освободени шефът на кучкарника Иван Радев, негови подчинени, както и директорът на общинската дирекция "Обществен ред и контрол" Стойчо Бакалов.
Основният мотив за искането на оставките е системно допускане на груби нарушения на трудовата дисциплина в приюта и нехуманното отношение към животните. За тях от „Обединени варненци за Варна“ разбрали от природозащитни организации, разкри пред Дарик Ивайло Василав от групата. До септември миналата година управителят на кучкарника Иван Радев и още четирима  служители в приюта не са отговаряли на изискванията за заеманите от тях  длъжности, обясни той.

Списъкът с нередностите продължава с полагане на труд по време на почивни дни без издадено разрешение, като и липса на работна облекло и обувки от 2009-та до миналата година. Освен това в приюта са настанявани, обработвани и отглеждани кучета от друга община. Сред нарушенията се посочват още и неефективно използване на капацитета на приюта и неправомерни разходи за гориво. От групата „Обединени варненци за Варна“, с помощта на природозащитните организации, поддържат непрекъсната връзка с администрацията, следят действията на служителите в кучешкия приют и очакват отговор на официално отправеното искане за оставки на отговорните за допуснатите нередности.

Петиция срещу нередностите и нарушенията в кучешкия приют в Каменар тече и в интернет. „От много години проблемът с бездомните кучета във Варна не се решава, а се задълбочава. Общината харчи стотици хиляди лева годишно за да реши проблема, а кучетата по улиците вместо да намаляват се увеличават. Създаваме тази петиция с цел поне веднъж общинската администрация на Варна и прокуратурата в града да забележат проблема и да вземат мерки за уволнението на виновниците, а това са шефът на приюта Иван Радев и неговите доверени лица - неговите подчинени“, се казва в петицията.

Подробности по темата, чуйте в звуковия файл: