“Професия Лъжец” на Теди Москов гостува на софийска сцена
“Професия Лъжец” на Теди Москов гостува на софийска сцена / снимка: Държавен куклен театър Варна

Режисьорът Теди Москов и актьорите от Държавен куклен театър Варна ще представят пред софийска публика най-новия си хит за възрастни “Професия Лъжец”. Спектакълът е включен в януарската програма на открита сцена „Сълза и смях“ заради огромния интерес на любителите на театралното изкуство в столицата, които държат да видят всичко ново, създадено от провокативния режисьор. Хитовият спектакъл ще се играе само на 15 и 16 януари от 19 ч.

“Професия Лъжец” черпи вдъхновение от книгата на Джани Родари “Джелсомино в страната на лъжците”. Костюмографията е на Свила Величкова, и е принос към номинацията на уважаваната сценографка за тазгодишните награди „Икар“. Плетеницата от импровизации създават актьорите Красимир  Добрев, Боян Стоянов, Галин Гинев, Вера Стойкова, Диана  Цолевска, Стоян  Стоянов, Евгения Василева, Екатерина  Василева.

“Професия лъжец” е шеговит политико-исторически прочит на клиширани събития от нашето минало. Действието се развива в Сърбългърмъния – обобщен образ на балканските държави и техния манталитет. В сценичното решение са вплетени и видео миниатюри на Джони Пенков и закачки на Радой Ралин от старите кинопрегледи.

“С артистите от Държавен куклен театър - Варна сме готови да преминем заедно през какво ли не – да се смеем, да страдаме, но да постигнем нещо леко и весело. Куклените артисти са отлично подготвени за импровизация и изграждане на сценарий по време на репетиции, както аз правя. Моят театър не е основан на причинно-следствената връзка, а на асоциативната и е най-трудният вид театър, затова го правя с подготвени артисти”, казва за работата си с варненската трупа Теди Москов.

“Покрай всички тези бурни исторически събития най-много ни вълнува съдбата на обикновения човек, който бива заметен от вихъра наляво и надясно и за когото реалността е една и съща, независимо дали е в страната на лъжата, или на истината. И все не му се получават простите неща – като да върже двата края. Затова вярвам, че представлението ще докосне много хора”, споделя Вера Стойкова, директор на театъра.

Това е третият спектакъл, който Теди Москов прави с трупата на Държавен куклен театър – Варна. Досегашните му две постановки „Възгледите на един пън” и „Красотата спи” му донесоха награди „Варна” и „Икар”.