Проф. д-р Риналдо Шишков
Проф. д-р Риналдо Шишков / УМБАЛ Света Марина
Не прекалявайте нито с алкохола, нито със спорта, съветва психиатърът. Всичко извън нормата е вредно
Отровата е в дозата
93125
Отровата е в дозата
  • Отровата е в дозата
Физическите упражнения вечер свалят стреса. Консумацията на алкохол също помага да се отървем от тревожните състояния, но немалко от хората, които злоупотребяват с пиенето, са започнали именно по този начин - сваляйки стреса. Това заяви в интервю за Дарик психиаторът проф. д-р Риналдо Шишков.

Според специалиста от Първа психиатрична клиника във варненската болница „Света Марина”, тютюнопушенето също в известна степен разтоварва, тъй като никотинът влияе на някои от мозъчните рецептори. Често обаче пушачът се отделя от средата и това е вид почивка. Излизането навън или поглеждане през прозореца могат да заместят вредния навик, съветва проф. Шишков.

Увеличава се броят на българите с невротични депресии и колебания в психичния статус, подложени на ежедневен стрес. Процентът на хората с  по-тежки диагнози остава без промяна, като е около 1-2.

„Всеки от нас в даден период от време изпада в едно по-депресивно състояние, което е на практика една психологична депресия. Но, слава Богу, това отзвучава”, обясни специалистът. Той уточни, че въпросната депресия е състояние, а не болест. Тя може да се излекува и без медикаменти.

Все повече българи се обръщат за помощ към психиатрите. Специализирана помощ трябва задължително да потърсим при лош сън, смутена работоспособност и нарушаване на социалните контакти.

Разликата между психолог и психиатър е огромна. Психиатърът е лекар, който се занимава със симптомите на психичното, докато психологът не е лекар. Той е човек, който се занимава с психологичните проблеми на човек.  

Доц. Риналдо Шишков: Дядо Коледа съществува!

Не може хора с тежки психични разстройства да вършат отговорна работа, свързана с други хора, на които могат да се нанесат поражения. Затова и за при започване на работа се изисква медицинско свидетелство, обясни проф. Шишков. Той даде за пример случай от своята практика. Млада жена с шизофренно заболяване е била диспечер в Енергото, като е пускала и спирала тока в даден трансформатор. „Представете си, че гласът на тази жена й каже: Пусни тока!, а има вътре човек.”, илюстрира проблема психиатърът.

Според проф. Риналдо Шишков хората с психични заболявания не бива да се изолират от обществото. Психично болни хора се разхождат не само из Варна, но и навсякъде по света. Но само с един поглед на улицата трудно може да се направи скрининг, посочи специалистът.
 
„Всеки един от нас е виждал хора с грубо нарушено поведение на улицата и това е категоричен белег за психично заболяване. Това поведение обаче не пречи нито на околните, нито на болните. Не могат всички психично болни да бъдат затворени зад решетките. Няма как да стане”, категоричен бе професорът.

Практиката му показва, че се увеличават случаите на аутизъм при децата, но по-скоро се касае за увеличена откриваемост, отколкото за по-висок процент заболели. Това се дължи на увеличената култура на родителите. Трябва да се потърси  специализирана помощ и при хиперактивност на децата, съветва психиатърът.

Случаите на анорексия във Варна не са много. Признак за поява на заболяването не са само неяденето, но и прекомерното спортуване с цел сваляне на килограми. Булимията пък се характеризира с прекомерно хранене и повръщане.   

„Има едно правило: Всичко в рамките на нормата не пречи. И всичко извън нормата става вредно. Дозата прави отровата”, изтъкна проф. Шишков.