Проф. Клисарова: Варненци трябва да бъдат 52-рият съветник
Проф. Клисарова: Варненци трябва да бъдат 52-рият съветник / netinfo
Проф. Клисарова: Варненци трябва да бъдат 52-рият съветник
81977
Проф. Клисарова: Варненци трябва да бъдат 52-рият съветник
  • Проф. Клисарова: Варненци трябва да бъдат 52-рият съветник

Електронна платформа, подобно на електронен референдум, чрез която всеки варненец ще може да участва в местната власт, смята да въведе в общината проф. Анелия Клисарова, ако спечели изборите за кмет на Варна. „Предварително ще бъде изнесен дневният ред на общинския съвет и всеки ще може да гласува по електронен път, както и в районното си кметство. Така 52-рият съветник ще бъдът варненци”, заяви в ефира на Дарик независимият кандидат за кмет на Варна проф. Анелия Клисарова, зад чиято кандидатура застана БСП.

Електронният референдум ще даде на варненци възможността да участват пряко в управлението на града, смята Клисарова. „Ако при дадено предложение за решение на общинския съвет получим отказ от 70% от варненци и не се съобразим с тяхното мнение, това означава, че ще сме лоши управници. Убедена съм, че хората искат да участват в управлението на собствения си град и квартал. Те са всеки ден там и не могат да останат безучастни. Има гражданска съвест и отговорност, но трябва да й дадем шанс, защото в противен случай всички ще станат обезверени“, обясни проф. Клисарова.

Тя се обяви за конкретни реформи в местната администрация, касаещи по-доброто обслужване на гражданите. Според нея, ако варненци вземат участие в изготвянето на атестационните карти, от които се определят заплатите на служителите в администрацията, те ще започнат да работят по-добре.

„Администрацията понякога не само че не помага, а пречи, като забавя действията. Всеки гражданин трябва да може да провери в интернет докъде е стигнала неговата преписка и спазват ли се сроковете. Това също може да се промени и няма да е кой знае колко скъпо. Друга от идеите ми е да направим работното време на гишетата по-гъвкаво, така че да не трябва хората да прескачат от работа, за да свършат някоя административна дейност“, коментира бившият министър на образованието.

Като основен свой приоритет проф. Клисарова посочи развитието на здравния и културен туризъм във Варна, които по нейни думи ще доведат високоплатени туристи, които ще повишат имиджа на града. „Имаме 40 минерални извора, една от най-модерните болници, Медицински университет и колеж с рехабилитатори. Медицинският туризъм може да бъде целогодишен – море и калолечение. Ние не си показваме нещата както трябва - няма карта на Варна с културните забележителности и хората не знаят, че тук е най-старото злато. Не може в хотелите на Варна да няма карта със забележителностите на града - трябва реклама не само на местно, а и на национално ниво“, каза Анелия Клисарова.

Според нея от изключително значение за Варна е градът да стане първият в страната, който да има икономика, свързана с развитието на новите технологии и иновациите. „Трябва да обединим науката, бизнеса и икономиката. Един град може да върви напред само чрез развитието на нови технологии и иновации. Варна е университетски град, имаме учените и потенциала. Има хора, които могат да разработват нови технологии и да правят открития, а това се стимулира и от Европейския съюз. Смятам, че ще бъда социален кмет с възможности за развитие на икономиката и нови работни места, защото това е необходимо на града ни.

„Много важно е да помислим за хората, защото промените в града в последните 4-5 месеца са видими, но също така виждаме и празния хладилник”, коментира проф. Клисарова.

Като специалист по нуклеарна медицина тя постави на българските политици диагноза „демиелинизация на аксоните на нервните клетки”. Това бил стадият преди Алцхаймер и преведено на разбираем език означавало, че заболелите „забравят всичко, което им е угодно”.

Целият разговор с проф. Анелия Клисарова е в аудиозоната.