Приеха бюджета на Варна, само един съветник гласува против
Приеха бюджета на Варна, само един съветник гласува против / Дарик Варна

С 31 гласа „За“, 1 „против“ и 10 “въздържал се“ общинските съветници приеха бюджета на Варна за 2015 г. Тазгодишният бюджет е рекордно голям – 258, 7 млн. лв. Против гласува единствено Костадин Костадинов, а „въздържали се“ бяха съветниците от групата на БСП.

Според тях бюджетът е трудно изпълним и ще се наложи актуализация още в средата на годината. Пламен Начков коментира, че с преходния остатък от миналата година актуализацията е неизбежна. „Заложени са прекалено оптимистични суми. Например 800 000 лв. приход от туристически данък, като се има предвид, че се очаква спад на руските и украински туристи не виждам как ще се случи това. Не приемам еуфоричните изказвания как бюджетът за тази година е изключителен. Това няма как да е истина, тъй като реално е един и същ. Заложените пари са за същите неща като предходната. 78% от парите ще отидат за заплати, осигуровки и данъци. Ако не е заложеният буфер с европейските средства, ние обричаме града на застой“, обясни Начков.

От БСП изразиха опасенията си и от големия дълг, който трупа общината от заеми – над 42 млн. лв. Според Аврам Тодоров ще са нужни големи усилия, за да се реализира подобен бюджет. „Ние ще гласуваме „въздържал се“, но това не означава, че през годината няма да подкрепяме и да съдействаме активно. Много ни тревожи и динамиката на някои цени – например Спортна зала, а представяме си какво ще се случи и с ремонта на Юнашкия салон“, коментира Тодоров.

Мнението му беше подкрепено и от Христо Атанасов, който изрази виждането си, че в приходната си част бюджетът е раздут, като заложените приходи от продажба на собственост са нереалистични. Съветниците се обединиха около идеята, че заложените през тази година над 150 млн. лв. от еврофондове трябва да се усвоят, тъй като в противен случай градът ще изостане в развитието си.

Макрорамката на бюджета на Варна през 2015 г. е в размер 258,7 млн. лв. Сумата е с повече от 36 млн. лв. по-голяма от първоначално заложените пари миналата година. Очакваните местни приходи през 2015 г. възлизат на 161,8 млн. лв., от които 74,6 млн. лв. от данъци и 59,6 млн. лв. от неданъчни приходи. Предвидената сума от делегирани от държавата дейности е 93,8 млн. лв. Община Варна очаква безвъзмездното финансиране от Европейския съюз за 120 млн. лв. по изпълнението на проекти.