През март започва строежът на новото сметище във Въглен
През март започва строежът на новото сметище във Въглен / Sofia Photo Agency, архив

Общинските съветници от комисията по финанси дадоха съгласие за осигуряване като недопустим разход по Оперативна програма „Околна среда” на работното проектиране и изграждането на депо за отпадъци в село Въглен. То ще бъде част от регионална система за управление на боклука във Варненско. Делът на морската столица е 92,82 процента, на Аксаково – 4,18, а на Белослав – 3 на сто. Средствата за покриване на собствения финансов принос в размер на 93,92 процента от допустимите разходи ще бъдат осигурени чрез собствени средства на община Варна, включително такса смет за времето на изпълнение на проекта.

Съветниците решиха още да се поеме общински дълг и кредит от банка, фонд ФЛАГ или друга финансова институция за покриване на недопустимите разходи по реализирането му.

Над 32 милиона лева ще струва реконструкцията и изграждането на нови клетки в сметището на село Въглен. Към момента капацитетът на старите клетки е пред изчерпване, съобщи пред колегите си председателят на финансовата комисия Янко Станев. Парите ще бъдат отпуснати по европейски програми, а в проекта участват и общините Аксаково и Белослав. Новото сметище ще бъде разположено на площ от 283 декара и ще включва три клетки за депониране на отпадъци. Очаква се то да реши проблемите с боклука на Варна за следващите 50 години, обясни Станев.

В началото на март трябва да започне първият етап от строежа, който включва изграждането на една клетка, компостираща инсталация, пречиствателна станция, сметище за строителни отпадъци и административна част. Стойността само на този етап е 28 млн. лв, обясни Станев. Той трябва да приключи през 2015-та година.

Вторият етап ще съдържа останалите две клетки, машини, съоръжения за сметоизвозване и сметопочистване. По изискване те трябва да бъдат възложени на общинска фирма. За момента обаче такава няма, посочи председателят на комисията по финанси. Тепърва ще се мисли дали тя да е 100 процента собственост на администрацията и каква част от Варна ще обслужва.

През 2011 г. бе въведен в експлоатация завод за твърди битови отпадъци край варненското с. Езерово. Към настоящия момент той поема за преработка всички отпадъци на Варна, които са около 361 тона на денонощие, а общият капацитет на завода е 500 тона. Инсталацията отделя всички годни за рециклиране отпадъци, органичните се отвеждат в тунели за биологично разлагане, а остатъкът, който се депонира, е в размер на 30%.

Въпреки мащабната инвестиция, промилите за смет няма да бъдат вдигани догодина, тъй като за 2011-та година няма инфлация, увери Янко Станев. Минути след това изказване той изясни, че такса смет за гражданите е политически въпрос. „Аз смятам, че промилът трябва да е такъв, какъвто е в момента. Но към следващия момент какъв ще бъде, не мога да ви кажа”, заяви той.

Станев коментира, че план сметката за чистота трябва да бъде регулирана. „Ще предложа през юли да обсъдим въпроса какъв модел трябва да придобие план сметка чистота, какво може от нея да бъде редуцирано и накъде да бъде насочено, за да може да имаме един вътрешен баланс с извозването, метенето, чистенето, преработването”, каза Станев. Според него би било редно снегопочистването да премине към капиталовата програма на общината