Предлагат на общината опасните кръстовища да станат кръгови
Предлагат на общината опасните кръстовища да станат кръгови / Дарик Варна, архив

Загиналите при пътни инциденти през 2011 във Варна и областта са 31, а ранените са 786. Това сочи статистиката на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи/БАЗК/. Произшествията, случили се на пешеходна пътека, са 51. При тях са загинали двама и са ранени 50 души. Пострадалите при пресичане деца под 17-годишна възраст с контузии са 11.

По-тежките произшествия с виновни пешеходци през изминалата година са 17. При тях има един загинал и 17 ранени. Статистиката за България сочи, че катастрофите през 2011 са 6640. При тях има 658 загинали и 8301 ранени, по данни на БАЗК.

Произшествията с пешеходци в страната нарастват и предвид започналата тази година международна кампания „Десетилетие на действия за безопасност на движението по пътищата – 2011 – 2020 г.”  от фондация „Безопасни улици от Валя“, Българска асоциация на пострадали при катастрофи и Нели Петрова, която е майка на пометената от мотор Лора на 17-ти юли миналата година, внесоха предложение до отговорните институции за промени в осигуряването на безопасност на пътя в морската столица.

Сред исканията са: осигуряването на пешеходни пътеки от тип „зебра“ пред всички възлови кръстовища, да се поставят ограничители на скоростта, пешеходни пътеки да се повдигнат до нивото на тротоара, да се поставят предупредителни табели за ограничение на скоростта, да се обособят навлизащите през последните години в другите държави „ЗОНИ 30”! и движението по всички кръстовища с концентрация на ПТП да стане кръгово.