Предлагат да се изгради централен пешеходен ринг във Варна
Предлагат да се изгради централен пешеходен ринг във Варна / Дарик Варна, архив

Централен пешеходен ринг с достъп до всички културно-исторически обекти да се изгради във Варна. Това предлагат местни архитекти, които представиха проекта си в рамките на открита среща, посветена на Европейската инициатива за инвестиции в градските райони JESSICA.

„Същността на проекта, който планираме да се осъществи под шапката на общината, е вече изградени пешеходни зони да бъдат свързани в общ ринг. Целта е да се осигури безпрепятствен достъп на гостите и жителите на Варна до най-значимите културно-исторически ценности на града”, поясни арх. Димитър Стефанов, председател на Съюза на архитектите – Варна. По думите му по-значими обекти до трасето и в близост до него са Катедралата, Историческият музей, църквата „Св. Никола”, Градската галерия, Музеят на Възраждането, Театърът, Римските терми, Аквариумът и др.

Проектът предвижда обновяване на техническата инфраструктура по маршрута на ринга, освежаване на фасадите на сградите, както и въвеждане на нова организация на движение, за да се освободят пешеходните зони от трафика. „Има идея и да се изградаят подземни паркинги в района на Катедралата, централния площад, х-л „Мусала”, училище „Св. Климент Охридски”, поясни арх. Стефанов. По думите му именно паркингите под земята ще бъдат основният източник на приходи.

„Представихте началото на един проект. Следващата стъпка е да се направят сметките, след което всички заедно ще можем да решим дали този проект е икономически устойчив”, каза Мартин Заимов, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Регионалния фонд за градско развитие, с който се движи инициативата JESSICA у нас.