Бившият кмет на Варна и настоящ общински съветник Иван Портних коментира, че новото мнозинство в съвета ясно е демонстрирало „целувката“ между „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Възраждане“, листата на „Алтернативата на гражданите“ и БСП на Борислав Гуцанов. Според него тази сглобка е работила ефективно и по време на изборите.

"Като дясна партия ние ще продължим да следваме нашите принципи и ще сме безкомпромисен коректив на управляващите от сглобката в Общинския съвет във Варна", каза  Портних.

Портних: Оставяме общината в чудесно финансово здраве и с висок кредитен рейтинг

Портних посочи, че съветниците от партията няма да участват в подобни сглобки. Интересно е видим каква политика за хората ще водят, допълни той.  

Когато всички електробуси във Варна влязат в употреба, общинските съветници от ГЕРБ ще внесат предложение за безплатни карти за ученици, студенти и пенсионери над 65 години. Според него по този начин обновяването на автопарка на общинската фирма „Градски транспорт“ ще достигне до хората.

По думите му комисия ще приеме зарядните станции за електрическите автобуси и когато всички те се включат в движението, това ще намали разходите на общинската фирма. Безплатните карти са част от програмата на ГЕРБ за управлението на града.

По повод информацията, че „Градски транспорт“ има натрупани задължения, общинските съветници от ГЕРБ коментираха, че това се дължи на непреведената от държавата изравнителна субсидия. Когато субсидията бъде изплатена, изискуемите задължения ще са погасени изцяло, каза Тодор Балабанов.

Освен това Варна през миналата година не е получила от държавата компенсация за увеличението на цените на горивата и енергията, коментираха съветниците от ГЕРБ. 
Данаил Войков/БТА