/ снимка: Военноморски музей Варна
Пиката на Самарското знаме е акцентът в изложбата на Военноморския музей „Орденът „За храброст“ в държавните и воински традиции“, която ще бъде открита в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия

Военноморски музей Варна
снимка: Военноморски музей Варна

Експозицията проследява историята на първото българско отличие и учредяването на различните му степени от края на XIX в. до втората половина на ХХ в. В изложбата са включени експонати от фондовете на Националния военноисторически музей и Военноморския музей във Варна.

Откриването на изложбата е на 3 май, а на 6 май входът за музея ще е безплатен. 

Военноморски музей Варна
снимка: Военноморски музей Варна

Най-почитаният български военен орден е учреден от княз Александър Батенберг през 1880 г. - само няколко месеца след създаването на Княжество България и е израз на стремежа на българския народ за обединение и независимост. Отличието е връчвано на офицери и войници за проявено мъжество, храброст и героизъм по време на война.

Военноморски музей Варна
Военноморски музей Варна

В изложбата ще бъдат представени част от знаковите кавалери на ордена – генералите Стефан Тошев, Данаил Николаев, Константин Никифоров, Тодор Кантарджиев, Иван Колев, Фердинад Козовски. 

Показан е и героизмът на флотските офицери, сред които кап. I ранг Рашко Серафимов, капитан I ранг Димитър Альов, капитан II ранг Богдан Ганчев, капитан I ранг Станчо Димитриев, капитан I ранг Лазар Драганов, както и отличеният още през Сръбско-българската война юнкер Димитър Добрев - командир на отряда миноносци, атакували турския кораб „Хамидие“ през Балканската война.