Подобряват градската среда във Варна с пари по JESSICA
Подобряват градската среда във Варна с пари по JESSICA / Дарик Варна, архив

Община Варна има амбицията да реализира значими проекти с пари от Европейската инициатива за инвестиции в градските райони JESSICA. Сред тях е изграждане на гребна база на Варненското езеро, облагородяване на градските пазари, инвестиране в спортни обекти, сред които басейн „Приморски”. Това стана ясно по време на открита среща, посветена на програмата, която се състоя днес в зала „Пленарна” на общината. На форума бяха поканени премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Лиляна Павлова, но те не присъстваха. На срещата не дойде и кметът Кирил Йорданов, а на неговия стол седна заместникът му арх. Димитър Николов.

Инициативата JESSICA е дългосрочно нисколихвено кредитиране на проекти с голямо обществено значение. В България тя се движи от Европейската инвестиционна банка и Регионалния фонд за градско развитие. За разлика от досега действащите правила за предоставяне единствено на безвъзмездна финансова помощ на публични институции, JESSICA финансира чрез заеми проекти на публично-частни партньорства и дори частни, стига те да срещат широка обществена подкрепа.

Общият ресурс по инициативата е 111 млн. лева, от които ще се финансират проекти в шестте големи града у нас – Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен и Стара Загора, обясни Йордан Йорданов, управляващ директор на Регионалния фонд за градско развитие. Сумата не е разпределена между градовете, а се отпуска на конкурентен принцип.  „Няма регионална квота, нито квота за видове проекти. Варна на теория би могла да усвои както 111 млн., така и 0 лева”, коментира Йорданов и допълни, че не повече от 50% от ресурса по JESSICA може да бъде ангажиран с един проект.

Условието към бизнес проектите е те да съвпадат с общия устройствен план на общината, да са насочени към подобряване на градската среда и да генерират приходи, каза на свой ред Иван Попов от регионалното министерство. Той допълни, че според изискванията на JESSICA половината от инвестициите трябва да се вложат до края на 2013 г., 8 на сто – до края на 2014 г., а всичките 100% - до средата на 2015 г.

Лихвата, при която ще се отпускат заеми за различните проекти, ще бъде в размер на 3% и ще е фиксирана за целия период на кредита. Заемите ще се дават за срок до 23 години, което е прецедент у нас, поясни Мартин Заимов, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Регионалния фонд за градско развитие.

В страната вече има полуготови проекти, които могат да получат средства по програмата. Сред тях са проектът за строителство на втори гребен канал в Пловдив, както и планът за изграждане на спортна база към частно училище в Стара Загора, допълни Заимов.