По-малко сватби през 2014 г., варненци предпочитат традиционния ритуал
По-малко сватби през 2014 г., варненци предпочитат традиционния ритуал / DarikNews.bg, архив
По-малко сватби през 2014 г., варненци предпочитат традиционния ритуал
77498
По-малко сватби през 2014 г., варненци предпочитат традиционния ритуал
  • По-малко сватби през 2014 г., варненци предпочитат традиционния ритуал

Сватбите във Варна през 2014 г. са били с 32 по-малко от предходната година. Това съобщи пред Дарик началникът на "Радостни ритуали" към община Варна Весела Великова. Запазва се тенденцията предпочитани да са сватбите в делничните дни, тъй като са по-евтини, като се отчита ръст сред желаещите да използват традиционен ритуал.

През 2014 г. сключените граждански бракове във варненската Ритуална зала са били 1164, което е с близо 4% по-малко от предходната година. Великова обясни тази тенденция с намаляващия прираст на населението и значителния брой на емигрантите.

Най-възрастната двойка, която е сключила граждански брак във Варна, е на 80 години. Великова коментира, че по традиция всяка година има поне по една подобна двойка на достолепна възраст. „За нас е най-голяма радостта когато венчаем точно такива хора, защото те оценяват самия ритуал и значението на брака“. Възрастните младоженци обикновено са от дом „Гергана“.

Сватбите през седмицата са предпочитани от хората, за които това е втори или трети брак, както и от тези, които са в по-напреднала възраст. През 2014 г. в Ритуална зала Варна е имало и няколко смесени брака. Традиционно единият от партньорите е жител на бивша съветска република – Беларус, Украйна, Молдова. Има и доста българи, живеещи в странство, които се връщат в родината, за да се оженят на родна земя.

Продължава тенденцията за повишаване на възрастта на хората, които сключват брак за първи път. Мъжете обикновено се женят след 32-та си годишнина, а жените се омъжват след 30. Според Весела Великова това се дължи преди всичко на икономическото положение и финансовата криза.