Плувци на „Черно море“ атакуват евроквоти в София и Лимасол
Плувци на „Черно море“ атакуват евроквоти в София и Лимасол / netinfo

Трима плувци на ПСК „Черно море“ ще атакуват през уикенда квоти за европейското първенство за юноши и девойки в Ходмезиовашархей, Унгария, съобщиха от клуба. Шампионатът е от 6 до 10 юли. Варненци имат шанс да покрият нормативи на предстоящите турнири Multinations , които се провеждат паралелно на 2 и 3 април в София и Лимасол.

Състезателите на ПСК „Черно море“ Виктор Николов и Павлина Тодорова ще вземат участие в турнира Multinations в София, който е за девойки ( 16-17 г. ) и младежи ( 17-18 г. ) . Възпитаниците на треньора Никола Петров ще плуват в дисциплините делфин и бруст. Николов ще се състезава на 50 и 100 м делфин и 50 м бруст, а съотборничката му Павлина Тодорова – съответно на 50, 100 и 200 м бруст.

Любопитен факт е, че за първи път от 35 г. България приема състезание по плуване от толкова висок международен ранг.Турнирът Multinations , чието организиране беше възложено на БФПС през 2015 г. по време на конгреса на ЛЕН във Виена, ще се проведе на басейн „Спартак” в София. Там ще се конкурират плувци от Кипър, Гърция, Турция, Бразилия, Украйна, Израел, Полша, Чехия, Австрия, Словения, Швейцария и България. Официални гости гости на откриването ще бъдат Асен Марков, зам.-министър на спорта, Стефка Костадинова, председател на БОК и кметът на София Йорданка Фандъкова. В треньорския щаб, който ще води България, е и варненецът Никола Петров.

„Надявам се състезателите на „Черно море“ да дадат всичко от себе си и да успеят да покрият нормативите за европейското“, коментира Никола Петров. Той не се ангажира да очертае кои ще бъдат най-силните конкуренти на варненци, като изтъкна, че всички държави участнички в турнира идват със силни, добре подготвени плувци.

Паралелно с турнира в столицата, в Кипър ще се проведе същият турнир - Multinations , но за девойки ( 14-15 г. ) и младежи ( 15-16 г. ) . В Лимасол ПСК „Черно море“ ще бъде представен от Тихомир Тодоров. Той ще плува в дисциплините 100 и 200 м делфин и също ще атакува квота за еврошампионата за младежи в Унгария. Ако не успее да покрие норматива сега, Тодоров има шанс да го стори на предстоящ силен турнир в Солун. Българският тим, който ще ни представя на турнира в Лимасол, отпътува за острова днес. Стартовете са през почивните дни. Водач на отбора ни е треньорът Стефан Георгиев.

Треньорът на черноморци Никола Петров заяви, че след зимния дял, през който се проведоха държавните лични отборни първенства за всички възрасти, ПСК „Черно море“ заема второ място в класирането. Пред черноморци е единствено отборът на „Младост“ с разликата от 65 т. в полза на пловдивчани. Варненци са втори, като имат значително по-голям точков актив от останалите клубове в града.