Пингъри помагат при оплитането на делфини в даляните
Пингъри помагат при оплитането на делфини в даляните / снимки: Сдружение за дива природа Балкани

Акустичните репеленти устройства (пингъри) са единственият познат метод в момента, който намалява оплитането на делфини в даляните. Устройствата намаляват до 12 пъти риска китоподобните да попаднат в рибарски мрежи. Това показват проучвания от 1995 досега, направени от водещи морски изследователи, стана ясно на среща, посветена на проблема.

Представители на Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури, бизнеса и неправителствени организации дискутираха ефективността на пингърите за предотвратяване на щети и заплитания на китоподобни бозайници в рибарските мрежи.

В срещата участва Джеймс Търнър, собственик на една от водещите фирми производител на пингъри в света. Австралиецът представи примери от практиката за предпазване на китоподобните от САЩ, Норвегия, Перу, Чили, форми на субсидиране на закупуването на пингъри и др.

Екипът на Сдружение за дива природа Балкани, организатор на срещата, представи резултати от локално проучване за района на Черно море, проведени в периода 2015-2016 година. Според изследването пингърите, поставени на няколко стационарни далянови мрежи, значително намаляват щетите, нанесени от делфини от вида муткур върху мрежите. Всичко това се отразява в намаляване на икономическите загуби за рибарите.

В България официални регистрации на заплетени делфини в хрилни, калканови и други рибарски мрежи няма. В същото време в световен мащаб така нареченият съпътстващ улов (случайно оплитане на нецелеви видове в мрежите) е водещата заплаха за морските бозайници. Проучванията показват, че

300 000 китоподбни бозайници годишно умират, оплетени в рибарските мрежи.

Тенденциите в света са за задължително въвеждане на пингъри по рибарските мрежи. В САЩ наредбата стига още по-далеч - рибата, която се внася от чужбина, трябва да е уловена по устойчив и невредящ начин за китоподобните бозайници. Това е причината в момента в Норвегия, голям износител на рибни продукти за САЩ, да започва процесът на въвеждане на задължителна употреба на пингърите.

Пингъри помагат при оплитането на делфини в даляните
netinfo

В Европа регулация 812/2004 г. задължава корабите с дължина над 12 метра да са оборудвани с акустични репелентни устройства. Това обаче изключва 75 % от риболовните кораби в Европейския съюз. В страните, където има задължителна употреба на пингъри, са разбработени мерки или възможности за субсидиране на закупуването на устройствата с цел намаляване на икономическата тежест върху рибарите.

Според Джеймс Търнър България има уникалната възможност да се превърне във водеща страна в Европа и да изпрати послание към света, че устойчивият стопански риболов означава да опазваме делфините от бавна и агонизираща смърт при заплитане в мрежите.

Задължително оборудване на рибарските мрежи с пингъри, които да бъдат субсидирани от държавата, ще доведе до намаляване на щетите, нанасяни от делфините върху риболовния инвентар, предотвратяване на загубата на улов и спестяване на време за поправка на повредените мрежи. В същото време българската риболовна индустрия ще се рекламира като устойчива и щадяща китопоподобните бозайници, което може да има положителен отзвук и върху туризма.

Подобни разговори са важна стъпка за решаване на проблемите на рибарите, които от години страдат от набезите на морските бозайници, както и за опазването на тези защитени видове. Присъстващите се обединиха около посланието, че причината за високата смъртност на делфини през последните две години все още не е изяснена и са нужни допълнителни проучвания. Важно е да се отбележи, че приложението на пингъри е решение, което има доказан положителен ефект в цял свят върху един от аспектите на проблема.