Пенсионерите и учащите нежелани за варненските работодатели
Пенсионерите и учащите нежелани за варненските работодатели / DarikNews.bg, архив

Процентът на висококвалифицираните, които търсят работа във Варна, не е голям, тъй като такива хора са по-инициативни и гъвкави на пазара  и рядко се задържат повече от 2 – 3 месеца в Бюрата по труда. Пенсионерите и учащите, които имат желание да работят, също не са много, тъй като работодателите не обявяват такива позиции. Това коментира шефът на Регионалната служба по заетостта Пламен Начков. Той обясни, че у нас трудно прохожда и почасовата работа, а заради пропуски в законодателството не се сключват договори и с работници, които да се трудят в домовете си. Продължава да бъде проблем и младежката безработица, която е израз на разминаването между изискванията и нуждите на работодателите и продукцията на средното и висше образование, посочи Начков.

6,5 процента е безработицата във Варненска област през септември, като се наблюдава покачване на равнището й с 0,3 пункта в сравнение с август. Спрямо същия месец на предходната година тя намалява с 0,4 пункта.  В морската столица без препитание са 3,7 на сто от жителите на града – с 0,2 пункта повече в сравнение с август. През септември 2012-та безработицата е била 4,4%.  Традиционно най-висока е тя в общините Вълчи дол и Дългопол.

Лекото покачване на безработицата във Варна през септември се дължи на освобождаването на персонал от хотели, които не са имали възможност да продължат дейността си с туристически групи. В последната седмица на месеца са регистрирани и безработни, идващи от сферата на търговията и услугите. Очакванията са през октомври, ноември и декември да има ръст в броя на безработните, което е свързано с края на туристическия сезон. През септември най-много свободни работни места във Варна е имало за позиции в администрацията, както и за учители и помощен персонал в училищата. За момента няма индикации за масови уволнения.