Осъдиха данъчния, задържан с подкуп
Осъдиха данъчния, задържан с подкуп / Дарик Варна, архив

Една година лишаване от свобода, отложена с 3 години изпитателен срок и 1000 лева глоба е наказанието, което Варненският окръжен съд наложи на Свилен Дойчинов, бившият главен инспектор "Ревизии, проверки и контрол" при Община Варна, Дирекция "Местни данъци". Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата. Съдът призна вината на 32-годишния варненец затова, че като длъжностно лице поискал от проверяван от него търговец 6000 лева и получил 2000 от тях, за да не извърши действия по служба. Производството пред първата съдебна инстанция премина при условията на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият, който не призна вината си, се съгласи да се проведе разпит само на един от свидетелите, а при постановяване на присъдата да бъдат ползвани съдържанието на протоколите от всички действия и експертни заключения от досъдебното производство.

Като Главен инспектор от Дирекция "Местни данъци" Дойчинов поискал на 3-ти февруари тази година от Валентин Полименов – ЕТ "Евротранс - Д.Полименов" дар - парична сума в размер на 6000 лева, без да има право на това. Според обвинението поисканият подкуп е бил, за да не се определи правилната данъчна ставка за притежаваните от фирмата на Полименов МПС. Търговецът информирал полицията за действията на инспектора. След образуването на досъдебно производство и разпита на Полименов пред съдия последвали редица процесуално следствени действия, в това число и събиране на доказателства чрез СРС. Така няколко дни по-късно, на 8 февруари, данъчният бил задържан край автомобила си докато разговарял с проверявания от него търговец. В жабката на автомобила му намерили белязаните от органите на реда 2000 лева, получени от търговеца непосредствено преди ареста.

Днес както подсъдимият, така и неговите защитници настояваха, че не той, а търговецът бил този, който търсил начин ревизията да не се състои. Бившият данъчен инспектор твърди, че Полименов е сложил в жабката на колата документи, изисквани в хода на ревизията и че не е знаел за парите поставени там. Въпреки че Дойчинов поиска от съда да бъде признат за невинен, при условията на съкратено съдебно следствие съдът му наложи условна присъда, 1000 лева глоба и му присъди 141 лева разноски по делото.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок