Оставиха в ареста Ефендито, обвинен за палежа на коли в Аксаково
Оставиха в ареста Ефендито, обвинен за палежа на коли в Аксаково / снимка: пресслужба на Варненския окръжен съд

Най-тежката мярка „задържане под стража” ще търпи от днес Георги Георгиев - по прякор Ефендито, разследван за палежа на два автомобила в Аксаково в навечерието на Нова година. На втория обвиняем по случая – Валери Добрев, бе наложен „домашен арест”, съобщиха от пресслужбата на Варненския окръжен съд.

Двете коли, собственост на аксаковско семейство, бяха подпалени след полунощ на 30 декември, само на метър от покрива на съседна къща. Благодарение на бързата намеса на съседите и добрата работа на пожарната служба разрастването на огъня бе предотвратено.

От събраните доказателства и от пълните самопризнания на Добрев става ясно, че Ефендито е съпричастен към палежите. Според Варненския окръжен съд, ако 47-годишният варненец е на свобода, той може да извърши друго престъпление или да се укрие. В подкрепа на това твърдение е фактът, че Георгиев вече два пъти е осъждан – за измама и за данъчно престъпление. За поредното извършено от него престъпление законът предвижда наказание от 3 до 10 години "лишаване от свобода".

Вторият обвиняем също има натрупана богата съдебна биография. Заради самопризнанията и разкриването на всички обстоятелства, свързани с палежа, Валери Добрев получи  "домашен арест". Съдът се довери на прокуратурата, според която няма опасност 31-годишният мъж да се укрие или да извърши ново престъпление.

Определенията на Варненския окръжен съд подлежат на обжалване.