Онкоболно дете заразено с хепатит С при преливане на кръв
Онкоболно дете заразено с хепатит С при преливане на кръв / netinfo
11-годишният Добри Николов боледува от остра нелимфопластна миеломоноцитна левкемия. Животоспасяващи за него са постоянното преливане на кръв и химиотерапията. От сдружение “Живот” са се заели да набират средства за спешната трансплантация на стволови клетки, от която се нуждае Добри.

На 10 март миналата година семейство Николови разбира, че детето им развива остра форма на левкемия. Лекарски екип от онкоотделението на болница “Света Марина” започва да се бори за живота на момчето. Малкият Добри се нуждае от спешна трансплантация, която струва 200 хил. евро. Присаждането на стволови клетки не може да се извърши на територията на страната поради липса на фамилен донор. До момента са открити само две клиники във Франция, които могат да помогнат на детето споделят родителите.

Операцията е скъпа и сложна, затова Милена Петрова, Светла Банкова и Маргарита Динчева от сдружение “Живот” решават да помогнат на сем. Николови. Те са открили банкова сметка на името на Добри, в която до момента са събрани 2397 лв. и 1000 евро. От Министерство на здравеопазването обаче все още не са отговорили на молбата на семейство Николови сметките да бъдат огласени и нужните средства да бъдат събрани по-бързо. Животоспасяващи за Добри са химиотерапията и кръвопреливането. Още при едно от първите кръвопреливания детето е заразено с хепатит С от неизследвана кръв. Майката Дияна Николова се надява само синът й да не бъде заразен и със СПИН.

Още 110 деца са регистрирани в онкоотделението във Варна. Дано не останат само като поредната статистика, дано държавата се погрижи за тази част от бъдещето на България, а ние можем само де се надяваме и да помагаме с каквото можем.