Очакват Бойко Борисов във Варна, лошото време може да провали визитата му
Очакват Бойко Борисов във Варна, лошото време може да провали визитата му / Sofia Photo Agency, архив

Възможностите за финансиране на общини, частни инвеститори и публични-частни партньорства по инициатива JESSICA ще бъдат представени на среща в община Варна, на която би трябвало да присъстват премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Това гласи официалната информация от Община Варна, която още не е потвърдена от пресслужбата на Министерски съвет. 
На форума ще бъдат разкрити и параметрите на подписаното споразумение между Европейската инвестиционна банка – като управляваща холдинговия фонд по инициативата JESSICA, и Регионалния фонд за градско развитие.

По информация от вчера събитието ще започне в 16.30 часа в зала "Пленарна" на общината.

Заради лошото време напълно е възможно планираната  преди дни визита на Бойко Борисов и Лиляна Павлова във Варна да бъде отменена.

Във форума ще участват още кметът Кирил Йорданов, Филип Лот – главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк, Йордан Йорданов – управляващ директор на „Регионален фонд за градско развитие”.

Регионалният фонд за градско развитие ще финансира проекти на общини, частни инвеститори и публично-частни партньорства в шестте големи града на България - Бургас, Варна, Русе, Плевен, Пловдив и  Стара Загора. Това ще става основно чрез заеми, но в някои случаи и чрез дялово участие. Фондът ще инвестира във всичко, което има потенциал да облагороди и осъвремени градската среда, като: социална инфраструктура, проекти за подобряване на физическата среда и превенция на риска, системи за устойчива градска мобилност.