Обвиненият за убийството в Девня носел мачете в колата си
Обвиненият за убийството в Девня носел мачете в колата си / снимки: Дарик Варна

Обвиненият за съботното убийство в Девня Виктор Панайотов получи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража". Това реши Варненският окръжен съд.

Според прокуратурата има събрани достатъчно доказателства, сред които и свидетелски показания, които водят до предположението, че обвиняемият е автор на престъплението и ако бъде пуснат от ареста има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Обвинението разполага и с данни, че часове след извършване на деянието Панайотов се е опитвал да влияе върху свидетели. В автомобила, който е ползвал, е намерен нож, наподобяващ този, с който е извършено убийството. Открити са и дрехите, които Виктор е носел в деня на инцидента.

Адвокатът на обвиняемия Петър Недков поиска клиентът му да бъде пуснат под домашен арест и заяви, че след сбиването пред дискотеката на 28 ноември той доброволно се е предал в полицията, за да бъде изяснен случаят. Виктор все още не е дал обяснения за случилото се.

Обвиненият за убийството в Девня носел мачете в колата си
netinfo

На 28 ноември Виктор Панайотов умишлено е причинил смъртта на друго лице, което е безспорно доказано от събраните до момента в хода на разследването доказателства, мотивира се прокуратурата. Според обвинението има достатъчно данни, че именно той е убил 23-годишния Мартин. Разпитани са множество свидетели, петима от които са дали показания пред съдия.

Единствено Виктор е бил в пряк контакт с пострадалия и е нанесъл множество удари с нож, един от които в областта на сърцето. Именно той е довел до фаталния край. Установено е още, че преди инцидента обвиняемият не е имал наранявания по ръцете. След излизане от дискотеката обаче много свидетели са забелязали, че държи нож, а ръката му кърви. Час след инцидента Виктор е потърсил превързочни материали и медикаменти от аптека, за да спре обилното кръвотечение, твърди прокуратурата.

Безспорно установено е, че мъжът е ползвал ножове далеч преди престъплението като средство за сплашване. През 2000 година е осъден за грабеж, но след това е реабилитиран. През тази година срещу него е започнало досъдебно производство за наркотици. В багажника на автомобила му са били открити много ножове, мачете и газов пистолет. Преди около две седмици отново е бил задържан заради дрога, посочиха от прокуратурата.

Доброволното предаване в полицията само по себе си установява липсата на опасност Виктор да се укрие, заяви пред съда неговият адвокат.

„Ако той имаше желание да се укрие след деянието, нямаше да бъде в страната, а на Босфора например“, каза Петър Недков. Според него не е ясно как регистрациите в полицията кореспондират с опасността Виктор да извърши друго престъпление. Защитникът посочи, че прокуратурата нарушава закона с отказа си да допусне адвокат на две от разпознаванията, а доброволното предаване на клиента му не е отразено в нито един документ.

Действително от колата на Виктор е иззет нож, който е бил поставен в найлонов плик. По него обаче не са се забелязвали никакви следи от кръв с просто око, твърди адвокатът, според когото оръжието може да стои в автомобила от дълго време.  В багажника на намерени и боксовите ръкавици на мъжа, тъй като той се е занимавал с бокс от малък като хоби.

Виктор не е присъствал в дискотеката, когато е възникнал инцидентът. Бил е в колата си с две момичета и е искал да закара едното до дома му. Тогава му се обадили неговите приятели и му казали, че имат нужда от помощ, е версията на защитата. Двете враждуващи групи се срещнали навън, между заведението и детската градина, където станал самият инцидент.

Петър Недков настоя за домашен арест и заради нуждата на клиента му от операция на сухожилията. След инцидента той е получил тежки наранявания на едната ръка. Според защитника твърденията на прокуратурата, че е правил опити да влияе на свидетели, са неоснователни, тъй като във времето от убийството до задържането му той е опитвал да спре кръвта и е търсил адвокат.

Според съда обаче от събраните до момента доказателства може да се направи обоснованото предположение, че Виктор Панайотов е извършител на деянието, за което е обвинен. Съдът намира, че ако е на свобода, той може да се укрие, или да извърши друго престъпление.

Убийството в Девня стана в първите часове на 28 ноември, събота. 23-годишният Мартин беше убит в близост до детска градина в кв. „Повеляново". Той е бил наръган с нож няколко пъти. Заедно с него е бил и бъдещият му шурей Руско, който има прободна рана в бедрото и е със счупен нос. Настанен е за лечение във варненска болница.

Убитият младеж е от село Николаевка. Раненият е от Суворово и е син на общински съветник.

За подобно престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.