Общината удря нова финансова инжекция на ТУБ диспансера
Общината удря нова финансова инжекция на ТУБ диспансера / netinfo

Варненският ТУБ диспансер се нуждае от нова база за стационар за неспецифични белодробни заболявания. Това заяви управителят на диспансера д-р Петър Генов на заседание на общинската комисия по здравеопазване.

Според д-р Генов, новата база може да бъде разположена в сградата на ДКЦ в "Аспарухово" или "Владиславово". По този начин ще се ползва под наем клиничната лаборатория и рентгена на диагностичния център. Здравното заведение пък ще може да кандидатства за акредитация, благодарение на която ще може следващата година да сключи договор със Здравната каса и да се издържа. Липсата на такава акредитация спира ТУБ диспансера за договори по шестте възможни клинични пътеки и причинява огромните финансови затруднения на общинското здравно заведение.

В момента ТУБ диспансерът разполага с 40 легла за лежащоболни с туберкулоза в с.Звездица. Нужни са обаче още 40 легла, които не могат да бъдат поместени там.
Според д-р Генов е немислимо да се смесват пациенти с пневмония с болни от туберкулоза и СПИН.

За оздравяване на ТУБ диспансера здравната комисия към местния парламент реши от общинския бюджет да бъдат отпуснати 390 000 лева за издръжката на диспансера до края на годината, както и за покриване на натрупаните стари дългове.

50 000 лeва общински средства бяха отпуснати и за нуждите на Центъра за психично здраве. Парите ще стигнат за издръжката на центъра до края на годината. В момента там по метадоновата програма се лекуват 150 пациенти, от които 110 вече работят, посочи д-р Цветелина Дончева, шеф на центъра.