Общината дава 250 хил. лв. за ин витро
Общината дава 250 хил. лв. за ин витро / netinfo
От юни започва подаването на документи за участие в програмата “Ин витро”, финансирана от Община Варна. Това съобщи председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов. За тази година за целта са отпуснати 250 000 лева, като семействата ще получат безплатна процедура и медикаменти.

Председателят на общинската комисия по “Здравеопазване” доц. д-р. Анелия Клисарова заяви, че за да може да се кандидатства по тази програма, пациентките трябва да отговарят на няколко условия. Всяка от тях ще трябва да е от Варна, да е до 40-годишна възраст, да има направени изследвания по Здравна каса, да представи компетентно лекарско решение, както и бележка за акредитирана болница на територията на града, където се извършва изкуствено осеменяване. След събиране на нужните документи заверка ще се прави в общината, за да се даде ход на процедурата. Оплождане ще се извършва в 3 центъра, сред които и наскоро получилият акредитация за такава дейност - „Майчин дом”.

Към днешна дата един цикъл на програмата ин витро струва, по изчисления на специалистите, около 5 хил. лв. Две хиляди от тях са за манипулацията, а останалите 3 хил. се изразходват за лекарства. На жените, които участват в програмата, няма да се дават средства на ръка. Парите ще се превеждат на болниците, които извършват манипулациите, както и на аптеките, които предоставят лекарствата.