Община Варна продава 49 жилища и 137 парцела
Община Варна продава 49 жилища и 137 парцела / Dariknews.bg, архив

Близо 4 млн. лв. очаква да получи през тази година община Варна от сделки с недвижимо имущество, които са нейна собственост.  Местната власт ще пусне на пазара 137 парцела и 49 общински жилища, става ясно от годишната програма  за управление и разпореждане с имоти, която беше приета от съветниците от комисията „Собственост и стопанство”. Възложените в нея приходи възлизат на почти 9,4 млн. лв., а очакваните разходи – на 3 млн. лв.

Прогнозната сума, необходима за процедурите за отчуждаване, възлиза на 1 млн. лв. Обезщетения ще получат собствениците на имотите, попадащи в трасетата на двата охранителни канала в „Аспарухово”, на крайбрежната улица на плажа „Кабакум” и хотел „Ной”, както и на няколко улици, които ще бъдат разширени.

Размяна на реплики между съветниците предизвика при обсъждането на програмата въпрос на Петър Липчев. Той попита дали са предвидени средства или жилища за компенсиране на собственици на реституирани терени, попадащи в паркове или в зони, където е забранено строителството. Липчев даде пример с квартал „Чайка” и предизвика реакцията на колегата си Христо Атанасов.

„Тази дъвка „Чайка” продължава постоянно да влиза в дневния ред. Навремето собствениците на имоти в квартала са получили обезщетение и сега идва някой, който започва да иска обезщетение за нещо, за което вече е бил обезщетен. Стига вече защитници за „Чайка”. Аз живея от над 40 години там и мога да говоря много за този квартал - как са били обезщетени тези собственици, как си върнаха земите и как си построиха кооперации”, заяви Атанасов.

По предложение на Борислав Гуцанов съветниците гласуваха да бъде създаден регистър на организациите на хората с уреждания, които ползват общински имоти.