Не купувайте евтини и вносни козунаци, съветва производител
Не купувайте евтини и вносни козунаци, съветва производител / netinfo

Качеството на козунаците, които се предлагат в магазините на по-ниски цени, е съмнително. Те се приготвят обикновено от готови смеси на прах, в които има заместители на основните продукти. Това заяви за Дарик Иво Бонев – председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Реалната стойност на козунак от 400 грама, приготвен с качествени продукти, варира от 2,50 до 3  лв., а тази на двойно по-големите – между 4,50 и 5 лв., поясни той.

Добре е потребителите да избягват да купуват козунаци от нерегламентирани места. За да попаднат на качествен продукт, те трябва да се ориентират към магазини и фурни, от които вече са пазарували и имат добри впечатления, посъветва Бонев. Той препоръча на варненци българските козунаци, тъй като във вносните се влагат твърде много консерванти, за да издържат по-дълго. Обредният хляб за Великден се появява още през 20-те години на миналия век у нас, затова е редно да заложим именно на родното производство, коментира браншовикът. Над 90 процента от годишно произвежданите козунаци във Варна се консумират през трите дни от празника, заяви Иво Бонев.

Проверки за произхода и качеството на агнешкото месо и яйцата се извършват в търговската мрежа във Варненска област, съобщиха от Регионалната ветеринарномедицинска служба. За момента са констатирани само дребни нарушения, свързани със съхранението на продуктите.