Наливат 20 млн. в “Топлофикация”-Варна
Наливат 20 млн. в “Топлофикация”-Варна / netinfo
В дългосрочен план цените на парното във Варна ще останат достъпни, като бъдат запазени по-ниски от средните за страната. Това заяви Жан-Мишел Мазалера, директор за Централна и Източна Европа на “Далкия”. Френската компания е новият собственик на “Топлофикация”- Варна, след като в края на януари закупи 100% от капитала на топлоцентралата за 6 780 000 евро.

Инвестиционната програма на "Далкия" предвижда влагането на 20 милиона лева за развитие на дружеството през следващите 5 години. С оглед опазването на околната среда френската енергийна компания възнамерява да въведе във Варна използването на биомаса като енергиен ресурс, посочи Жан-Мишел Мазалера. Той уточни, че не се предвижда намаляване на заплатите в “Топлофикация”- Варна в следващите поне 3 години.

В момента “Топлофикация”- Варна обслужва 340 абонатни станции и има 12 200 клиенти, съобщи изпълнителният директор на дружеството Илия Николаев. Той посочи, че варненското енергодружество има несъбрани задължения в размер на1,3 млн. лева.

От “Далкия” все още не са влезли във владение на собствеността си. Очаква се това да стане до няколко седмици след финализиране на финансовите параметри по приватизацията на топлинното дружество.

Новият собственик на варненската “Топлофикация” управлява 650 топлоцентрали в Централна и Източна Европа и прибалтийските страни. Френската компания има 47 000 служители в 38 страни. Оборотът й в световен мащаб за 2005 г. възлиза на 6,1 млрд. евро.