Министър запалил протеста на варненските джипита
Министър запалил протеста на варненските джипита / netinfo
Утрешният митинг-протест на семейните лекари във Варна ще има сигнален характер. Това обяви д-р Светлин Митев - председател на Сдружението на семейните лекари във Варна.

Идеята за протеста е била провокирана от изказването на здравния министър, че джипита нямат основания да протестират. “Пусковият механизъм” за митинга пък била намалената потребителска такса за пенсионерите, разкри д-р Митев.

От първи юли таксата за пенсионери бе намалена до лев, вместо досегашните 2,20 лева. Според лекарите, раликата трябва да се възстановява ежемесечно, а за освободените от такса да се заплаща пълния размер. Семейните доктори ще протестират и за липсата на преференции за тях в приватизацията.

“Проблемите при общопрактикуващите лекари винаги са съществували и се натрупаха през годините. Протестираме срещу условията на работа, които представляват множество ограничения и излишни дейности, както и срещу неадекватното финансиране”, заяви варненският председател на семейните лекари.

Сред исканията на семейните лекари са преминаване от 24 на 12-часово разположение, както и да бъде премахнат “таванът” за броя на пациентите в лекарската листа до 1500 души. Джипитата настояват за завишаване на бюджета за здравеопазване и удвояване на бюджета за Първична извънболнична медицинска помощ.

Общоптактикуващите лекари във Варненска област са около 340. Двеста джипита практикуват само във Варна. На утрешния протест на пл."Независимост" се очаква до присъстват над 150 от тях. Митингът ще бъде подкрепен и от лекари в болничната и доболничната помощ. Началото е от 12 часа, като се очаква да продължи до 14. През тези два часа на кабинетите на всички стачкуващи семейни лекари ще има разлепена информация за спешните и неотложни случаи, увери д-р Митев.

Освен варненските джипита, утре ще протестират и колегите им в Бургас. През лятото ще бъдат организирани митинги и в други градове. Наесен пък се очаква протестът да прерасне в национален.