Мини ядрена централа заработва във Варна
Мини ядрена централа заработва във Варна / Impact Press Group

От 1 март във Варна ще заработи първият в страната циклотрон. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на визитата си във Варна.

Циклотронът работи чрез ускоряване на изотопи, които служат за ранно диагностициране на ракови заболявания. Модерната техника ще се намира в болница „Света Марина". Тази седмица се очаква да бъде издаден Акт 16 за сградата, в която ще се помещава. Очаква се и лиценз от Агенцията за ядрено регулиране. Всички разрешителни се очаква да бъдат получени до 20 февруари, след което да започнат техническите изпитания, обясни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Циклотронът е една мини ядрена централа. Друго такова съоръжение в България няма да има", категоричен бе премиерът.

Другата голяма варненска болница - „Света Анна", ще се сдобие тази година с ядрено-магнитен резонанс. Здравното министерство е обещало един милион лева за закупуването му, разкри министър Атанасова.

В морската столица премиерът, придружаван от здравния министър и министъра на регионалното развитие и благоустройството, откриха обновеното отделение по „Гастроентерология" в болница „Света Анна". До миналата година то е било част от клиника „Вътрешни болести", но увеличаващият се брой болни с гастроентерологична патология налага създаването на самостоятелна структура. Заради преструктурирането е извършен ремонт на третия етаж в ІІІ Корпус на обща стойност 86 000 лв. Закупена е най-ново поколение медицинска апаратура - на стойност 240 000 лв. Разходите за ремонтни дейности и закупуване на апаратурата са изцяло със средства на лечебното заведение, разкри директорът на болница „Света Анна" д-р Веселин Николов.