Миглена Темелкова: Ще наложа забрана за строителство върху зелени площи
Миглена Темелкова: Ще наложа забрана за строителство върху зелени площи / снимка: Алтернатива за Българско Възраждане

Мораториум върху строителството върху зелени площи на територията на общината планира да наложи кандидатът за кмет на Варна, издигнат от ПП Алтернатива за Българско Възраждане доц. д-р Миглена Темелкова. Изпълнението на тази мярка ще е особено следена в гъсто населените квартали, където и без това липсват достатъчно обширни паркове за отдих и развлечение на жителите, категорична е доц. Темелкова.

Морската градина също ще бъде под особен надзор в администрацията на кандидата на АБВ. На първо време ще трябва да се изясни статута на Салтанат – местност или парк е спорната в последните години територия. Становището на кандидата на АБВ е, че Морската градина трябва да е зона, недостъпна за автомобили, предназначена за отдих и развлечения, а не за жилищни нужди. Морската градина е богатството на Варна и следва общината да се прояви като стопанин на това богатство, казва доц. Темелкова.

Освен за зелените площи общинската администрация трябва час по-скоро да направи пътна карта за ремонт на малките улици, които са в окаяно състояние и в някои от които рехабилитация не е правена почти 30 години. Според кандидата на АБВ трябва да се потърсят възможности те да бъдат изведени в отделни обществени поръчки, за да се гарантира качество и бързина, както и по-стриктен контрол върху качеството на извършената работа. Другият вариант е да бъдат възложени на общинско дружество.

От оптимизация се нуждае и градският транспорт. Според доц. Темелкова трябва да се направи транспортна схема, която да гарантира обществен превоз до всички точки в града, както и увеличаване на транспортните връзки между тях. Като пример в тази посока от партия АБВ посочват липсата на директна връзка между квартал "Виница" и Златни пясъци, по-високата цена на билетчето за селата, част от община Варна, не еднаквите условия комфорт между автобусите, собственост на общинската фирма Градски транспорт и останалите частни фирми, включени в транспортната система на града. Въвеждането на мрежов транспортен график е една от иновативните идеи на екипа на кандидата за кмет Варна, издигнат от АБВ.

Изключителен проблем според доц. Темелкова е некачественото сметосъбиране. Претрупаните миришещи контейнери, наслагани произволно по улиците на Варна в противоречие и с правилата за безопасност и движение са гледка, която тя и нейният екип планират да ликвидират още в първите години на новия мандат. Най-бързата и видима стъпка ще е подмяната на контейнерите и увеличаването на техния брой, особено на тези за разделно събиране на отпадъци. Следват – смяна на системата за сметосъбиране от тип „бобър” към тип „иглу”, оптимизиране на графиците, повишаване на изискванията към фирмите, които извършват дейността, както и дейности за повишаване на културата на гражданите по отношение на сметта, планира кандидатът на АБВ за кмет на Варна доц. д-р Миглена Темелкова.